Karaktergyilkosságról és MSZP-s szigetről beszélnek a Fidesz vesztesei

Vágólapra másolva!
Meggyes Tamás, Esztergom eddigi fideszes polgármestere szerint választási csalással ér fel, hogy politikai ellenfelei az elmúlt három évben mocskolodó kampányt folytattak ellene, ami miatt vasárnap elvesztette a polgármester-választást. Spaller Endre, a Fidesz XIII. kerületi jelöltje szerint azért nem sikerült nyernie, mert az MSZP-t Angyalföldről próbálják életben tartani. Az [origo] a Fidesz vesztes polgármesterjelöltjeit faggatta. 
Vágólapra másolva!

"A vasárnapi eredmény annak a mocskolódó, rágalmazó, karaktergyilkos kampánynak az eredménye, amelyet 3 éve folytatnak ellenem" - mondta az [origo]-nak Meggyes Tamás, Esztergom korábbi fideszes polgármestere, aki Tétényi Éva független jelölttel szemben alulmaradt a polgármester-választáson.

Tétényi - akit többek között a Jobbik, az LMP, az MDF és a volt fideszesekből álló egyesület is támogatott - a szavazatok 64,36 százalékát kapta meg, míg Meggyesre 35,64 százalék szavazott. Meggyes a korábbi ciklusokban sokkal jobban szerepelt: a 2006-ban közel 60 százalékos támogatottsággal, 2002-ben pedig 54,79 százalékkal választották polgármesternek. Az áprilisi országgyűlési választásokon pedig egyéniben szerzett mandátumot.

Meggyes az [origo]-nak hétfő délelőtt azt mondta, hogy szerinte választási csalás történt, mert politikai ellenfelei az elmúlt évben hazugságokat terjesztettek róla, úgy próbálták beállítani, mintha ő lenne "a patás ördög". Konkrét eseteket, állításokat nem akart említeni, de hozzátette: a Fidesz vezetéséből egyelőre nem kereste meg senki. Szerinte ez azzal magyarázható, hogy erre az eredményre számítani lehetett a lejárató kampány miatt.

Sziget lett Angyalföld

"Az MSZP-t Angyalföldről próbálják életben tartani" - mondta az [origo]-nak Spaller Endre, aki az áprilisi parlamenti képviselői választásokhoz hasonlóan a vasárnapi polgármester-választáson is alulmaradt az MSZP-s Tóth Józseffel szemben. Spaller áprilisban 41,95 százalékot szerzett, vasárnap pedig 36,10 százalékot. Tavasszal Spaller végül listáról szerzett parlamenti mandátumot.

A Fidesz vasárnap a 23 kerületből mindössze négy kerületben veszítette el a polgármesterségért folytatott küzdelmet, ezek közül a XIII., a XIX. és a XX. kerületben MSZP-s lesz a polgármester. A hagyományosan szocialista fellegvárnak számító városok és kerületek elfoglalására a Fidesz különösen büszke, ezt mutatta, hogy vasárnap Orbán Viktor pártelnök mögött beszéde közben nemcsak az elnökségi tagok és a párt befolyásos emberei sorakoztak fel, hanem ott állt az országosan ismeretlen Németh Szilárd, aki jobboldali jelöltként először tudott győzni Csepelen.

Spaller arra a kérdésünkre, hogy miért nem sikerült nyernie Angyalföldön, nem akart válaszolni, mindössze annyit mondott, erről kérdezzünk politikai elemzőket. "Angyalföldön szigetszerű eredmény született" - fogalmazott. Szerinte, ha a kerület vezetése a kormánnyal szemben szigetszerűen próbálja irányítani Angyalföldet, az káros lehet a kerületre nézve.

Vidéken a Fidesz számára a szegedi vereség lehetett a legfájdalmasabb. Az MSZP-s Botka László annak ellenére megőrizte polgármesteri székét, hogy áprilisban egyéniben még vereséget szenvedett a Fidesz jelöltjétől. Vasárnap Botka 52,51 százalékot, fideszes ellenfele, B. Nagy László 45,84 százalékot kapott. Szerettünk volna B. Nagynak néhány kérdést feltenni a vereség okairól, de hétfő délelőtt arra hivatkozva hárította elé telefonos megkeresésünket, hogy késésben van, később pedig nem vette fel a telefonját.

A vasárnapi önkormányzati választásokon tarolt a Fidesz: húsz év után Tarlós István személyében a párt adja a budapesti főpolgármestert, a fővárosi közgyűlésben pedig többsége van. A megyei jogú városokat Szeged kivételével megszerezte, az összea megyei közgyűlésben pedig többséget szerzett (a választási eredményekről szóló elemzésünket itt tudja elolvasni).