Nem foglalkozik a parlament a kötelező hittanoktatással

Vágólapra másolva!
Nem fogja tárgyalni az országgyűlés a kötelező hittanoktatás bevezetésére vonatkozó jobbikos indítványt, miután az oktatási bizottságban nem kapott támogatást a javaslat. A Jobbik a vallásszabadságra hivatkozva vezetné be a kötelező hittant, de a kormány már korábban is jelezte, hogy ez nem szerepel a közoktatási terveikben.
Vágólapra másolva!

Nem támogatta az országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottsága hétfőn annak a jobbikos indítványnak a tárgysorozatba vételét, amely azt kezdeményezte: a kormány 2011. május 1-jéig terjesszen be a parlamentnek határozati javaslatot a hittan és az erkölcstan tantárgyak állami és önkormányzati iskolákban kötelező tanóraként történő bevezetéséről. A testület 6 ellenszavazattal, 7 tartózkodással és 2 igen szavazattal utasította el az indítvány tárgyalását.

A kötelező hit- és erkölcstanórára vonatkozó javaslatot a Jobbik három képviselője nyújtotta be. A javaslatból nem derült ki, hogy milyen szintű oktatási intézményben tennék kötelezővé a két tárgy oktatását, a javaslatban csak annyi szerepel, hogy állami és önkormányzati nevelési, oktatási intézményekre vonatkozna a szabály. A javaslat szerint a tanórákat többek között a vallászabadság közoktatásban való érvényesülése érdekében tennék kötelezővé.

A közoktatásért felelős helyettes államtitkár már szeptember elején azt mondta az [origo]-nak, hogy a kötelező hittanoktatás nem szerepel a kormány tervei között, erről és a kormány a közoktatási terveiről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.