Már három halálos áldozata van az iszapömlésnek

Vágólapra másolva!
Egy három év körüli kisgyerek a harmadik halálos áldozata az iszapömlésnek, amely miatt hétfőn több száz embert kellett kitelepíteni több Veszprém megyei településen. Hét eltűnt embert még keresnek, a mentés közben több tűzoltó és egy rendőr is megsérült az ajkai timföldgyár tározójából kiömlő, maró iszap miatt. A rendőrség nyomozást indított, és a tározó tulajdonosának felelősségét is vizsgálják. Az [origo] helyszíni tudósítója Devecserből azt jelentette, hogy mindent beborít a vörös iszap.
Vágólapra másolva!

Már három halálos áldozata van az iszapömlésnek, amely hétfőn azt követően árasztotta el a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet, hogy átszakadt az ajkai timföldgyár zagytározójánál az egyik gát. A rendőrök Kolontáron hétfőn késő este egy három év körüli kisgyermek holttestét találták meg egy családi házban, ő az iszapömlés harmadik áldozata - közölte Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese.

Az iszap első áldozata egy 30 év körüli kolontári férfi volt, aki kocsijával feltehetően menteni indult, amikor az iszapáradat elsodorta a kocsit. A másik áldozat egy idős asszony, akinek a holtteste egy összedőlt ház romjai alól került elő Kolontáron.

A timföldgyár tározójából az erősen maró hatású veszélyes anyag, barna- vagy vörösiszap Devecser irányába folyt, a víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki (a vörösiszapról itt olvashat). A helyszínre érkezett Pintér Sándor belügyminiszter, aki késő délután két eltűnt emberről beszélt, de tíz óra tájban a katasztrófavédelem már azt közölte, hogy az eltűntek száma hétre emelkedett. A mentési munkák közben nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült, a mentésben segítő tűzoltók valamennyien elsőfokú égési sérüléseket szenvedtek.

Devecser le van zárva a forgalom elől, az [origo] tudósítója is csak gyalog tudta elérni a település központját, ahol az utcákat még mindig 10-20 centiméter vastagon belepi a nedves, vörös iszap. Tűzoltók próbálják lapátokkal és erős vízsugárral tisztítani az utcákat, a főutcán végig katonai járművek, munkagépek, rendőrségi autók sorakoznak. Egy mentésben résztvevő ember azt mondta, a kitelepített embereket a helyi iskolában szállásolták el, a többségük szerinte szeretne visszatérni otthonaikba, de ezt valószínűleg nem fogják megengedni a hatóságok. A katasztrófavédelem adatai szerint 260 embert kellett kitelepíteni és 30 fő éjszakázik a devecseri átmeneti szálláshelyen. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik.

Egy-két devecseri házból nem költöztek ki a lakók, ők tudósítónknak azt mondták, az iszaphullám minden figyelmeztetés nélkül érkezett. Egy középkorú férfi azt állította, egyből tudta, hogy a tározóból kifolyt vörösiszap öntötte el a települést, egy fiatal lány pedig arról beszélt, hogy a szomszédjából menekülő emberek "nyakig vörösek voltak".

Az esti órákban megérkezett Devecserre Hende Csaba honvédelmi miniszter is, aki elmondta, már 140 katona segít a mentésben. A Székesfehérvárról, Veszprémből és Pápáról érkező katonák elsősorban az utak megtisztításával foglalkoznak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mindent iszap borít (Kattintson a képre további fotókért!)

A katasztrófavédelem délutáni információi szerint az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint: ezek Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorna, Devecser és Somlójenő. Az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, katasztrófavédelem szerint a következő lépés az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése lesz. Kolontáron már nincs iszap a házak között, takarítják az utcákat, de így is ezen a településen a legsúlyosabb a helyzet. Egy másik érintett település, Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék.

Múlt héten ellenőrizték a gátat

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják - mondta Pintér Sándor. Új veszélyhelyzet jelenleg nincs, ennek ellenére egész éjszaka dolgoznak majd a gátakon - tette hozzá a belügyminiszter.

Pintér kártérítést ígért az iszapömlés károsultjainak, de mint mondta, ennek a mértékét a kárfelmérések során állapítják majd meg. A károsultak elhelyezése megtörtént, az otthonaikat hátrahagyó emberek számára ruha- és élelmiszer felajánlást várnak a segélyszervezetektől. A belügyminiszter hétfő este Kolontáron, a védelmi bizottság ülése után arról is beszélt, hogy a vízügyi hatóság szakemberei a múlt héten tartottak ellenőrzést a gátnál. A védelmi bizottság ülésén megjelent egy vízügyi szakértő, aki az MTI-nek névtelenséget kérve azt nyilatkozta: a katasztrófát a talajvíz okozta, a múlt heti ellenőrzésnél még csak szivárgást észleltek a tározó 10. kazettájából.

Több városba szállították a sérülteket

Az iszapömlésben megsérült emberek számáról és állapotáról eltérő információk érkeztek. A katasztrófavédelem este közzétette adatai szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak az intézményből.

Pintér Sándort korábban még 62 sérültről beszélt, akik közül 42-en könnyeben sérültek, 9 embert kellett súlyos sérülésekkel kórházba vinni. A Honvédelmi Minisztérium ezzel szemben azt közölte, hogy a honvédség helikopterei összesen 23 sérültet szállítottak kórházba az iszapömlés által érintett településekről. A katasztrófavédelem esti adatai szerint a sérültek közül ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak, míg negyvenhatan szenvedtek könnyű sérüléseket.

A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. Nem sokkal 21 óra előtt megérkezett a budaörsi repülőtérre egy katonai helikopter, amely 17 sérültet szállított - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről. A sérülteket - többségében idős embereket - hét mentőautó fogadta; sorra kísérik a sérülteket az autókhoz és viszik őket különböző fővárosi kórházakba. Budapestre már délután is érkeztek a katasztrófa sújtotta területekről sebesültek. Pácserné Bozi Judit, az Állami Egészségügyi Központ (Honvédkórház) kommunikációs osztályvezetője azt mondta, hogy a Honvédkórházba már érkeztek sérültek, de még szállítanak hozzájuk.

Forrás: MTI/Varga György
Viszik a sérülteket (Kattintson a képre további fotókért!)

A veszprém megyei kórházba eddig 10 sérültet szállítottak be a baleset miatt, de a kórháznak már jelezték egy újabb, súlyos, életveszélyes sérült érkezését - mondta el az [origo]-nak Rácz Jenő, a kórház főorvosa. A sérültek kétharmada súlyos, egyharmada pedig könnyű sérült, többségüknek égésnek megfelelő sérüléseik vannak a maró anyaggal való érintkezéstől, de a főorvos tájékoztatása szerint vannak "mechanikus" sérülések is, például eséstől származóak. A kórhá dolgozóinak bent kell maradniuk, a sürgősségi osztályra pedig behívták az összes elérhető dolgozót, így a kórház akár 100 sérült fogadására is alkalmas - mondta az igazgató, aki hozzátette, egyelőre nem jeleztek nekik ennyi sérültet. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy Győrbe két súlyos sérültet szállítottak, akiknek testfelülete 40 illetve 60 százalékban égett meg.

Vizsgálják a tulajdonos felelősségét

A rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, illetve mindkét haláleset körülményeit kivizsgálják. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt rendelt el nyomozást annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki menteni indult, de az áradás elsodorta.

Vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. (Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.) felelősségét is, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott - ezt Pintér Sándor belügyminiszter jelentette be. A rendőrség lefoglalta azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták.

Több száz embert telepítettek ki

A katasztrófavédelem szóvivője, Bakos György szerint Kolontáron 300-400, Devecseren pedig mintegy 500 embernek kell elhagynia az otthonát. Késő este 250 fekvőhelyet szállított Devecser térségébe a katasztrófavédelem az otthonaikat elhagyni kényszerült emberek számára.

A környéken leállt a vasúti forgalom; az anyagi kár jelentős. Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása így megengedett. A területen a haszonállatok nagy többségében elpusztultak, a katasztrófavédelem azt kérte a lakosságtól, hogy az elhullott állatokhoz ne érjenek hozzá, hanem értesítsék a hatóságokat.

Szlovákiai mentők indultak hétfőn este Magyarországra, hogy segítsenek az emberek mentésében. A Lévához közeli Ágónyírből a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak, hogy segítsenek többek közt az eltűntek keresésében.

A gát átszakadásáról, és az iszapömlésről itt olvashat további részleteket és helyi beszámolókat, a kedd hajnali eseményekről pedig itt talál friss információkat.

Ha van képe, videa.hu-ra feltöltött videója, kérjük, küldje el a [email protected] címre!