Választaniuk kell posztjaik közt a megválasztott szocialistáknak

Vágólapra másolva!
Több szocialista politikusnak választania kell a párt belső szabályai miatt a vasárnap elnyert közgyűlési mandátum, illetve polgármesteri poszt és az országgyűlési képviselői mandátum között. Horváth Csaba emiatt mond le parlamenti mandátumáról, a fővárosi frakció vezetője lesz.
Vágólapra másolva!

Az MSZP fővárosi szervezete által tavasszal elfogadott összeférhetetlenségi szabályok miatt több szocialista képviselőnek választania kell a most elnyert közgyűlési mandátuma, polgármesteri posztja, illetve az országgyűlési képviselőség között - erősítette meg a párt budapesti kampányfőnöke, Molnár Zsolt hétfőn. Mint mondta, a budapesti párttanács májusban egyhangúlag döntött arról, a posztok között választani kell.

Gajda Péter és Szabados Ákos - akiket vasárnap kerületi polgármesterré választottak - emiatt lemondanak a fővárosi közgyűlési helyükről. Szintén döntenie kell Steiner Pálnak, aki a fővárosi lista második helyéről jutott be a közgyűlésbe. Ő várhatóan a parlamenti mandátumát tartja meg - közölte a kampányfőnök.

Az összeférhetetlenségi szabályok Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelöltet is érintik, a fővárosi szocialisták frakcióvezetőjének jelölt politikus Molnár szerint az országgyűlési képviselőségről mond le. A közgyűlési mandátumok esetében az MSZP listájáról töltődnek fel a helyek. Arról, hogy Horváth Csaba felszabaduló parlamenti mandátumát ki töltse be, a budapesti párttanács dönt majd néhány héten belül.

Egyhangúlag Horváthot javasolták frakcióvezetőnek

Az MSZP budapesti elnöksége hétfői ülésén javasolta egyhangúlag közgyűlési frakcióvezetőnek Horváth Csabát. A frakcióvezető-helyettes várhatóan Tüttő Katalin lesz, a politikai tárgyalások lefolytatására pedig Horváth Csabával közösen kaptak felhatalmazást.

Molnár szerint készen állnak a tárgyalásra, ha a megválasztott új városvezetés egyeztetne velük, de a fővárosi MSZP is kezdeményez egyezetést minden demokratikus értékeket valló párttal. Hozzátette, az MSZP a fővárosban valós ellensúly lenne, és konstruktív ellenzéki szerepre készül.