A XII. kerületben fog lakni Sólyom László

Vágólapra másolva!
Egy ikerház egyik felét vásárolja meg a Köztársasági Elnöki Hivatal Sólyom László leköszönt államfő számára. A házat Sólyom és munkatársai választották ki, miután az állami vagyonkezelő által felajánlott ingatlanokat lakhatatlannak találták. A házrész a telekkel összesen 195 millió forintba kerül.
Vágólapra másolva!

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Sólyom László korábbi államfő részére egy XII. kerületi, magántulajdonban lévő ikerház egyik felét vásárolja meg - közölte Landi Balázs, a leköszönt köztársasági elnök titkárságvezetője. Az Országgyűlés a volt köztársasági elnök lakásának megvásárlására és felújítására a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetésében 340 millió forintot biztosított.

Ebből az összegből a KEH a 260 négyzetméteres társasházi ingatlan és a hozzá tartozó telekrész megvételére 195 millió forintot használ fel. Landi szerint októberben írják alá az adásvételi szerződést, és veszik birtokba az ingatlant. A telek és a ház az állam tulajdonába és az elnöki hivatal kezelésébe kerül, Sólyomot és feleségét holtig tartó használati jog illeti meg.

A köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény értelmében a volt államfőket "megfelelő lakáshasználati jog" illeti meg, és a tisztséghez méltó lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja.

A nyáron az állami vagyonkezelő öt ingatlant kínált fel Sólyom Lászlónak, de Landi szerint mindegyik ház "alkalmatlan és költséges" volt, emberi léptékű, családi ingatlan nem szerepelt a felkínált épületek között.

A korábbi köztársasági elnökök közül Göncz Árpád és felesége egy II. kerületi önálló házban él. A körülbelül 590 négyzetméteres ingatlan már annak kiválasztásakor az állam tulajdonában állt. Mádl Ferenc és felesége szintén egy II. kerületi, társasházi lakásban él. A kiválasztott, körülbelül 170 négyzetméteres ingatlant 2005-ben az állam vásárolta meg 125 millió forintért.