Vágólapra másolva!
Átalakul a fővárosi közgyűlés, miután az SZDSZ és az MDF eltűnt, a Fidesz-KDNP megerősödött, és új szereplők jelentek meg. A Fidesz-KDNP megszerezte a többséget is. A szavazatok 99 százalékának feldolgozása alapján 17 képviselője lesz a kormánypártoknak, így a főpolgármesterrel együtt kétfős többségük lehet. Az MSZP-nek 10, a Jobbiknak és az LMP 3-3 képviselői helye lesz.
Vágólapra másolva!

Négy párt van versenyben a fővárosi közgyűlési helyekért: a Fidesz-KDNP, az MSZP, az LMP és a Jobbik, ezek voltak ugyanis azok a pártok, amelyek képesek voltak listát állítani Budapesten. Ez azt is jelenti, hogy teljesen megváltozik a politikai felállás az előző ciklushoz képest, eltűnik ugyanis az elmúlt húsz év fővárosi politikájában meghatározó szerepet játszó SZDSZ, és az MDF szintén kiesik.

Az előző önkormányzati ciklusban még 66 mandátumot nyerhettek el a fővárosi listát állító pártok, ebből 30-at szerzett a Fidesz-KDNP, 24-et az MSZP, 9-et az SZDSZ és 3-at az MDF. Az idén azonban már kisebb lesz a budapesti közgyűlés, miután az országgyűlés 33-ra csökkentette a kiosztható mandátumok számát.

A szavazatok 99 százalékának összeszámlálása alapján a Fidesz és a KDNP megszerezte a többséget a fővárosi közgyűlésben. A kormánypártoknak 17 képviselőjük lesz a 33 fős közgyűlésben, miután a szavazatok 51,5 százalékát szerezték meg. Ehhez jöhet még egy szavazat, mivel Tarlós István megnyerte a főpolgármester-választást.

Tíz mandátumra számíthat a szavazatok 30,3 százalékát megszerző MSZP. A Jobbik 3 mandátumot szerezhet a szavazatok 9,09 százalékával. Az LMP-nek is 3 képviselője lehet, miután a szavazatok 9,09 százalékát szerezte meg.