Orbán lelki értelemben is fővárossá tenné Budapestet

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint a vasárnapi választás után Budapest szellemi és lelki értelemben is ismét az ország fővárosa lehet. Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerint a gyors változáshoz közgyűlési többség is szükséges. A XVII. kerület polgármestere szerint az elmúlt négy évben sikerült fellendíteni "az egykori Rákosborzasztót".
Vágólapra másolva!

"Ha nem hibázzuk el vasárnap a ránk váró döntést, akkor Budapest szellemi és lelki értelemben is ismét Magyarország fővárosa lehet - nemcsak közigazgatásilag, hanem politikai értelemben is" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a főváros XVII. kerületében tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő felidézte, "húsz éven keresztül igazából csak panaszkodtunk, hogy az ország fővárosa hogy néz ki, milyen a vezetése". Most azonban óriási fejlődési lehetőség van a város előtt - jelentette ki.

"Aki otthon marad, nem tud bennünket segíteni, sőt saját magán sem tud segíteni" - üzente a kormányfő a budapestieknek. "Ha most sok szavazatot kapunk, abban az esetben fel tudjuk gyorsítani a munkát, és sok évet spórolhatunk meg Magyarországnak. Ha nem ez lesz, a kormány működése is lelassul, és éveket vesztegethetünk el" - jelentette ki Orbán Viktor.

Tarlós ne vacakoljon

A tájékoztatón jelen lévő Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének Orbán azt tanácsolta, "ne vacakoljon", ha megválasztják, azonnal és lendületesen kezdjen hozzá Budapest átalakításához.

"Gyors haladás, nem vacakolás akkor lesz, ha a közgyűlés összetétele ezt lehetővé teszi" - mondta Tarlós István. Szerinte az új fővárosi vezetés akkor tud igazán együttműködni, gyors egyeztetést folytatni a kormánnyal, ha a kormánypártok a Fővárosi Közgyűlésben is többséget szereznek.

Megjegyezte, tizenkét éven át vezette kisebbségből Óbudát, így van ebbéli tapasztalata, de a főváros számára most rendkívül fontos, hogy stabil közgyűlési többség alakuljon ki.

Autómentes Belváros

Tarlós István azt is mondta, torzók helyett befejezett fejlesztéseket szeretne Budapesten, talpra állítaná a BKV-t, a kötöttpályás közlekedés fejlesztésével és p+r parkolók létesítésével pedig megteremtené a Belváros autómentességének feltételeit.

Hozzátette, nem szeretne viszont bezárni kórházakat, és nem szeretné a közpénzeket úgy kezelni, ahogy az utóbbi tizenöt évben ez történt. "Nem szeretnénk a hajléktalanok szabadságán azt érteni, hogy ott és úgy halnak meg az utcán, ahogy csak akarnak, helyette szeretnénk velük emberségesen bánni" - sorolta.

Rákosborzasztó már nem borzasztó

Riz Levente, a Fidesz-KDNP XVII. kerületi polgármesterjelöltje - a városrész jelenlegi vezetője - a sajtótájékoztatón felidézte, az elmúlt négy évben a korábbi nullához képest 4,4 milliárd forint európai uniós és magyarországi pályázati támogatást nyertek, amelyből fellendítették a kerületet.

Riz Levente emlékeztetett rá, korábban ráragadt a kerületre egy pejoratív elnevezés, a "Rákosborzasztó", amelyet nagyon szégyelltek, és amin változtatni akartak.