Milliós túlórapénzért vegyültek el titkos ügynökök a 2006-os tüntetéseken

Vágólapra másolva!
Félmilliótól egymillió forintig terjedő túlórapénzt fizettek a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársainak a 2006 őszi zavargások idején azért, hogy a tüntetők közt elvegyülve információkat gyűjtsenek - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a titkosszolgálat emberei azt a feladatot kapták, hogy kapcsolatot mutassanak ki a tüntetések szervezői és az akkori ellenzék között.
Vágólapra másolva!

Milliós túlórapénzeket fizetett a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) több száz munkatársának a 2006 őszén végrehajtott feladatokért - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet. Az elhárítás emberei azt a feladatot kapták, hogy elvegyüljenek az őszödi beszéd kiszivárgása után utcára vonult tüntetők között, és információkat gyűjtsenek arról, hogy kapcsolat van a demonstrációk szervezői és az akkori ellenzék között. Azt is ki kellett deríteniük, hogy kik szivárogtatnak ki adatokat a minisztériumokból a sajtónak.

A lap értesülései szerint az NBH munkatársainak félmilliótól egymillió forintig terjedő, esetenként ennél is több túlórapénzt ígértek, a többletjuttatást legalább 300 munkatársnak fizették ki 2006 karácsonyán, így több százmilliót költöttek erre.

A titkosszolgálati akcióhoz annyi ember kellett, hogy a lap szerint még az elhárítástól nyugdíjba vonult munkatársakat is visszahívtak, hogy ők is elvegyüljenek a tüntetők közt a Kossuth téren és más helyszíneken.

A lap szerint a túlórákat volt miből kifizetni, hiszen Veres János akkori pénzügyminiszter 2006 októberében bejelentette, hogy megvan a szükséges fedezet a rendvédelmi szervek többletköltségeire, személyi kiadásaira. Az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének 2006. szeptember 17-i kiszivárgása után kezdődött kormányellenes tüntetéssorozatról szóló összes cikkünket itt megtalálja.