Leadja az MTV a Jobbik cigánybűnözős hirdetését

Vágólapra másolva!
A Jobbiknak adott igazat a Legfelsőbb Bíróság, amikor kimondta, hogy az MTV-nek és a Magyar Rádiónak le kell adnia a párt választási hirdetését. Erre korábban azért nem volt hajlandó a két közmédium, mert elhangzik benne a "cigánybűnözés" szó.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtöki döntése értelmében le kell adnia a Jobbik "cigánybűnözést" is említő kampányhirdetését a Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak. Az LB ezzel helybenhagyta az Országos Választási Bizottság hétfői döntéseit. Az MTV és a Magyar Rádió (MR) is azt közölte, hogy tiszteletben tartják a döntést.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön az Országos Választási Bizottság hétfői határozatát helybenhagyva kimondta: jogsértő volt a közmédiumok döntése, amellyel elutasították a reklám befogadását, ezzel ugyanis megsértették a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. A bíróság indoklása szerint választási kampányban a jelölőszervezetek és személyek azonos feltételekkel tehetnek közzé politikai hirdetést, ahhoz pedig véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. Olyan törvényi előírás hiányában, amely felhatalmazná a műsorszolgáltatót a közzététel előtt a politikai hirdetés tartalmának vizsgálatára, ezáltal szűrésére - a közszolgálati médiumok nem utasíthatták volna el a kampányfilm, illetve hanganyag közzétételét - áll az indoklásban.

A Magyar Rádió ezek után közreadja a hirdetést - jelentette be Borbély-Urquhart Julianna, a közrádió kommunikációs vezetője. Azt mondta, teljesítik az eredeti megrendelést, és a kampányidőszak végéig leadják a megrendelt mennyiségű hirdetést. Első alkalommal csütörtökön 17 óra 58 perckor megy adásba a Jobbik "cigánybűnözés" szót tartalmazó kampányreklámja a közrádióban.

Az MTV kommunikációs vezetője, Kert Attila is azt közölte, hogy tiszteletben tartják az LB döntését. Hozzátette: várják a döntés hivatalos kézbesítését, hogy érdemben megismerhessék annak tartalmát. Az MTV ettől függetlenül már ma este is sugározni fogja a kampányfilmet - közölte az MTV kommunikációs osztálya az [origo]-val. Az MTV honlapján olvasható, politikai hirdetések televíziós közzétételéről szóló információk szerint a fél perc hosszú reklámokat igény esetén húsz napon át az m1-es csatornán összesen 120-szor, az m2-n 40-szer sugározzák.

A Jobbik az ügyben kártérítési pert indít az MTV és a Magyar rádió ellen is. Dúró Dóra szóvivő szerint kártérítési igényüket a Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntésére alapozzák. Hozzátette, arra kérik a közmédiumokat, hogy a vasárnapi önkormányzati választásig tegyenek eleget a határozatnak, és minden választási hirdetési blokkban sugározzák a párt félperces reklámjait, a szerződésben foglaltaknak megfelelő számban. Az MTV esetében ez 58, a közrádió esetében 19 alkalmat jelent. Ezt azonban legfeljebb "kármentésnek" tekintik, ami nem változtat azon, hogy bírósághoz fordulnak. Hiszen a pártot nyilvánvalóan hátrány érte azzal, hogy hirdetései a múlt csütörtöki kezdés helyett legkorábban egyhetes csúszással kerülhetnek adásba - tette hozzá.