Tizenhét év rabság után szabadítottak ki egy medvét

Vágólapra másolva!
Lesoványodott, ideges, tizenhét éven át egy apró ketrecben tartott medvét szabadítottak ki állatvédők csütörtökön. Az állat egy tápiószecsői férfi telkén élt, pedig ez tilos, mivel a medve fokozottan veszélyes és veszélyeztetett állat. Arra használták, hogy kutyákat bőszítsenek vele, de néha óvodások is meglátogatták. Az [origo] ott volt, mikor kiszabadították, nézze meg videón!
Vágólapra másolva!

"A medvés" - az állatvédők szerint csak így emlegetik a környékbeliek azt a férfit, aki egy Tápiószecsőhöz közeli tanyán 17 éve illegálisan tart egy barnamedvét. A rendőrség, illetve az illetékes természetvédelmi hatóság segítségével csütörtökön kobozták el tulajdonosától az állatot, amelyet a veresegyházi medveotthonba szállítottak.

Négy hónappal ezelőtt egy aktivistájuk hívta fel a Fehérkereszt Állatvédő Liga figyelmét az alig 6 négyzetméteres ketrecben tartott állatra, amelyet gazdája nemcsak látványosságként tartott. Az állatvédők szerint óránként 1500 forintot kért azért, hogy kutyákkal ugattassák a ketrecbe zárt állatot.

"Látszott, hogy sovány, ideges"

"A kutyáknak, főleg a vadászkutyáknál különösen fontos, hogy minél több inger érje őket, ezért viszik el ugattatni" - mondta az [origo]-nak egy névtelenséget kérő forrás, aki állítása szerint kutyájával maga is járt a tápiószecsői tanyán. Hozzátette, olyanokról is tud, akik azért hozták el kutyájukat, mert járnak vadászni külföldre, például Romániába, így fontos, hogy a kutya gyakoroljon, mert neki kell "kiszagolni és a vackából kimozdítani a medvét".

A névtelenséget kérő férfinek a medve rossz állapota tűnt fel, ezért fordult az állatvédőkhöz. "Látszott, hogy sovány, ideges, kicsi volt a helye, így nem tudott mozogni. Pótcselekvésként a ketrec vasát rágta, amitől kitörtek a fogai" - mondta. Az állatvédők egyik szakértője azt állítja, hogy a medve annyira alultáplált, hogy közel 200 kiló hiányzik az ideális téli súlyához.

A Dömének elnevezett medve ügyében négy hónapig nyomoztak az állatvédők, míg csütörtökön a hatóságok kimentek a helyszínre, és elkobozták az illegálisan tartott állatot. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) környezetkárosítás elleni osztálya a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján indított eljárást szeptember 29-én természetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt - közölte Bartha László, az NNI szóvivője. A medvét tartó személy ellen eljárás indult, "elszámoltatása jelenleg folyamatban van" - tette hozzá.


Nézze meg helyszíni videónkat!

A tulajdonos, N. Ottó nem volt otthon csütörtök délelőtt, amikor a rendőrség és az állatvédők megérkeztek az állatért, később megjelent ugyan, de elkerülte a rá váró újságírókat, akiknek csak a vele együtt érkező ismerőse nyilatkozott. "Örül, ha megél, nem tehet arról, hogy nincs pénze nagyobb kifutóra" - mondta az állat gazdájáról Bakos Tamás, aki azzal védte barátját, hogy csak rossz anyagi körülményei miatt nem gondoskodott jobban a medvéről. Bakos is elismerte, hogy az állat nem fest túl jól, de azt állította, nem tud róla, hogy pénzért mutogatnák vagy ugattatnák kutyákkal. Mint mondta, az állat "gyerekkora óta" itt él, ő is sokszor kijárt családjával, barátaival megnézni.

Magánszemély nem tarthat medvét

A Fehérkereszt Állatvédő Liga szintén úgy értesült, hogy a környékbeli gyerekeket, még óvodásokat is rendszeresen elhoztak, hogy megnézzék a medvét, amelynek a ketrece nem volt körbe kerítve. A liga egyik vezetője, Szilágyi István szerint elképzelhetetlen, hogy a település jegyzője, illetve a helyi hatóságok ne tudtak volna az állatról, mégsem tettek semmit. "Fokozottan védett, veszélyes állat, ezért magánszemély egyáltalán nem tarthat medvét" - mondta Káldi Szilvia, a Fehérkereszt munkatársa. A veresegyházi medveotthonban élő 36 medve többsége Döméhez hasonlóan olyan illegálisan tartott állat, amelyet végül sikerül elkobozni.

Az állatvédők szerint a medve 17 éve él van N. Ottónál, egészen kis bocsként Romániából szerezte az állatot. Valószínű, hogy soha nem találkozott más medvékkel, ezért a veresegyházi medveotthonban - miután túl van az ivartalanításon, szükséges gyógykezeléseken és a karanténon - először megfigyelik a viselkedését, míg kiderül, összeengedhető-e a többiekkel a nagy kifutóban.