Elkülönítették a cigány gyerekeket egy győri iskolában

Vágólapra másolva!
Az egyik győri általános iskolában nem hátrányos helyzetű társaiktól elkülönítve oktatták a cigány gyerekeket - mondta ki a Győr-Moson-Sopron megyei bíróság abban az ügyben, amelyet egy alapítvány indított szegregáció miatt.
Vágólapra másolva!

Az egyik helyi általános iskolában folyó szegregált oktatás miatt marasztalta el Győr önkormányzatát csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság. Az indoklás szerint ugyan spontán folyamatok nyomán alakult ki az a helyzet, hogy a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak zöme roma származású, illetve hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, de az önkormányzat nem tett meg mindent annak érdekében, hogy felszámolja ezt a jogellenes helyzetet.

Az ügyben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indított pert. A bíró említette azt is, hogy az ügyben szereplő iskolában szeptemberben már nem indult eső évfolyam, a térség beiskolázási zónáinak határait pedig úgy rajzolták át, hogy majdnem egy tucat intézménybe osztották szét e városrész zömében roma és hátrányos helyzetű fiataljait.