Újfajta fenyegetésekről beszélt Orbán a Terrorelhárítási Központ megnyitóján

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megalakult szerdán a Terrorelhárítási Központ, melynek élére Hajdu Jánost, a Fidesz biztonsági igazgatóját nevezet ki Pintér Sándor belügyminiszter. Az ünnepélyes alakuló állománygyűlésén Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, szükség van egy önálló terrorelhárító szervezetre, mert Magyarországnak is szembe kell néznie a nemzetközi terrorizmus jelentette új kihívásokkal. A szerdán megalakult új szervezet feladata egyebek mellett a terrorcselekmények megelőzése és elhárítása, valamint az államfő és a kormányfő állandó védelme lesz.
Vágólapra másolva!

"Hazánk ezzel újabb nagy lépést tesz abba az irányba, hogy erős és modern ország legyen, olyan, amely képes megvédeni polgárait, és érvényesíteni az érdekeinket a mai, szélsebesen változó világban" - mondta Orbán Viktor kormányfő a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerdai alakuló állománygyűlésén a budapesti Maléter Pál laktanyában.

A kormányfő szerint a világot alapjaiban megváltoztató, csaknem kilenc évvel ezelőtti New York-i terrortámadás után kijelenthető, hogy a világban globális és korszakos átrendeződés zajlik hatalmi, politikai, gazdasági és katonai értelemben egyaránt. Orbán Viktor azt mondta, az új biztonsági kihívások között ma első helyen a terrorizmus szerepel. Ma már multinacionális terrorszervezetekkel és a földrajzilag távolabbi pontokon működő csoportok együttműködésével is számolni kell, ezért fel kell készülni arra, hogy "képesek legyünk polgárainkat korszerű módon megvédeni ezektől az újfajta fenyegetésektől is" - mondta a miniszterelnök.

Az alakuló állománygyűlésen Pintér Sándor belügyminiszter átadta Hajdu János rendőr dandártábornoknak a Terrorelhárítási Központ alapító okiratát, ezzel hivatalosan is megalakult a szervezet. A Fidesz volt biztonsági igazgatóját, akit a belügyminiszter júniusban nevezett ki miniszteri biztosnak a Terrorelhárítási Központ létrehozásával kapcsolatos feladatok ellátására, szerdai hatállyal rendőr dandártábornokká nevezte ki Schmitt Pál köztársasági elnök (Hajdu korábbi tevékenységéről szóló cikkünket itt találja).

A TEK létrehozásáról szóló, augusztusban közzétett rendelet szerint a központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő szerv. A központ védi a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt is, továbbá elemzi és értékeli az ország terrorfenyegetettségének helyzetét.