Facebook-bejegyzés árulkodott a Budapesten megölt norvég lányról

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerda reggeli közleménye szerint egy kínai állampolgárságú fiatal férfi gyanúsítható megalapozottan a norvég diáklány meggyilkolásával. A lány holttestét vasárnap találták meg egy budapesti diákszálláson, de a rendőrség szerint a gyilkosság szombat délelőtt történt. Norvég lapok szerint egy, a gyilkosság után közzétett Facebook-üzenet vezetett a gyanúsított, a lány korábbi barátja nyomára, melyet ő maga írt a lány oldalára.
Vágólapra másolva!

Egy kínai állampolgárságú fiatal férfit gyanúsít a rendőrség annak a 21 éves norvég diáklánynak a meggyilkolásával, akinek holttestére vasárnap találtak rá egy VII. kerületi diákszálláson - közölte szerda reggel a rendőrség honlapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A közlemény szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szombat délelőtt több késszúrással megölte a lányt a diákszálláson. A férfi ismeretlen helyen tartózkodik, a BRFK elfogatóparancsot adott ki ellene. A 26 éves kínai férfi nevét és fotóját közzétette honlapján a rendőrség, és kérik, hogy aki felismeri őt, tegyen bejelentést a rendőrségen.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a kínai férfi, aki szintén diákként tartózkodott Magyarországon, abban a kollégiumban lakott, amelyben a lány holttestét vasárnap este megtalálták. A férfi ellen a rendőrség hamarosan nemzetközi elfogatóparancsot is kiad. A Dagbladet.no norvég hírportál szerda délelőtt azt írta a rendőrségre hivatkozva, hogy a kínai férfit már az Interpol körözi.

A BRFK kedden közölte, hogy a lány főiskolai hallgatóként, a tanévkezdésre érkezett Magyarországra tanulni.

Facebook-üzenet vezethette nyomra a rendőröket

Norvég lapok értesülései szerint a lány elhagyott szerelme lehetett a gyilkos, és az hívta fel a rendőrség figyelmét az ázsiai származású férfira, hogy a lány Facebook-adatlapjára beismeréssel felérő üzenetet írt vasárnap. A Dagbladet.noportál szerint egy, a holttest megtalálása után írt Facebook-üzenettel is foglalkozott a rendőrség. A lap úgy tudja, a kétségbeesettnek tűnő, angolul írt üzenetben azt írta a kínai férfi, hogy szereti a lányt, nagyon sajnálja, és nem akarta bántani. A Nettavison című norvég internetes lap szerdai cikke szerint a 21 éves oslói lány állatorvosnak tanult, és már hosszabb ideje Magyarországon élt, csak nyári vakációra utazott el. A lap szerint a lány az előző szemeszterben ismerkedett meg a kínai fiatalemberrel, de kapcsolatuknak néhány hónap után vége szakadt.

A fiú rosszul viselte a szakítást - mondta a VG Nettcímű norvég internetes lapnak a lány egyik barátja. A Facebook-üzenetet a lány több ismerőse is olvasta, mielőtt kiderült volna, hogy a lány meghalt. Az ismerősök azt gondolták, a fiú üzenete a szakításra vonatkozik - írja a VG Nett. Az oldal idézi szó szerint a gyanúsított által írt üzenet részleteit: "Remélem, ha meghalok, újra együtt leszünk. Főzni fogok rád, vigyázni fogok rád, mindig melletted leszek. Sajnálom, hogy gyenge voltam, sajnálom, hogy nem volt bátorságom megmondani, hogy szeretlek, sajnálom, hogy nem öleltelek meg, még búcsúcsókot sem adtam".

A Hársfa utcai diákszállás épülete, ahol a lány holttestét megtalálták, a Semmelweis Egyetem kollégiuma, amelyet nyáron bérbe adnak egy cégnek, amely külföldi diákoknak ad ki ott szobákat. Az épületben speciális biztonsági rendszer működik - értesült kedden az MTI egy magát megnevezni nem kívánó forrástól. A kollégium biztonsági rendszerét ismerő informátor az MTI-nek azt mondta, hogy az épületben speciális beléptető rendszer működik, a kollégium lakói belépőkártyát kapnak, aki pedig nem jogosult a belépésre, annak a recepción kell regisztráltatnia magát, ezenkívül a portán egy biztonsági kamera rögzíti az összes érkező és távozó vendéget. A neve elhallgatását kérő forrás úgy tudja, hogy a lány nem rendelkezett belépő kártyával, vagyis nem a kollégium lakója volt.

Az [origo] szerda délelőtt megkereste a BRFK-t a feltételezett elkövetőre vonatkozó kérdéseivel, de egyelőre nem kaptunk választ.