Nézőpont Intézet: Szétszakíthatja a Jobbikot egy választási kudarc

Vágólapra másolva!
Akár a Jobbik szétszakadásához is vezethet, ha a vártnál gyengébben szerepel a párt az önkormányzati választáson, és ezzel kiéleződnek a pártot már most is megosztó konfliktusok - áll a Nézőpont Intézet elemzésében. Az elemzés szerint ebben az esetben a Jobbik egyes tagjai Vona Gábor pártelnök ellen fordulhatnak.
Vágólapra másolva!

Várhatóan kudarc lesz a Jobbik számára az önkormányzati választás a Nézőpont Intézet kedden nyilvánosságra hozott elemzése szerint. Nem valószínű, hogy a leadott szavazatok alapján meg tudja szerezni a párt a második erő címet, és az sem, hogy a mérleg nyelve lehet - olvasható az elemzésben, amely szerint ennek okai közé tartozik az országos tiltakozási hangulat megszűnése, a Jobbik tanácstalansága a parlamenti ellenzéki szerepben, az élesedő belső konfliktusok és a győztesnek kedvezően módosított önkormányzati választási törvény.

A Nézőpont Intézet szerint a pártot több törésvonal osztja meg: ilyen a gárda megítélése, a parlamenti ellenzéki politizálás mikéntje és a Fideszhez és a kormányhoz kialakított viszony értékelése. Az elemzés szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke több kísérletet tett a párt egységének megőrzésére, az elemzés ide sorolja például többek közt azt, hogy Vona a Jobbik parlamenti munkáját a szakmai politizálás és a radikalizmus összeegyeztetéseként méltatta, megnövelte a pártvezetőség szerepét, és leváltotta frakcióvezető-helyettesi posztjáról a gárdát bíráló Pősze Lajost.

A Nézőpont Intézet szerint Vona számára sorsdöntő lesz az önkormányzati választás, ha a Jobbik eredménye elmarad a várttól, akkor tovább erősödhetnek a párton belüli konfliktusok, és akár szakadáshoz is vezethetnek, a pártelnökkel elégedetlenek szembeszállhatnak Vonával.