Négy nap zárka kávélopásért, 25 ezres bírság négy túrórudiért

Vágólapra másolva!
Túrórudi, sertéscomb, kifli és sampon lopásáért szabták ki az első szigorított büntetéseket azután, hogy életbe léptek a kisebb súlyú bűncselekmények elkövetőit sújtó szigorúbb szabályok. A rendőrök örülnek, hogy ezentúl nem nevetnek az arcukba a piti tolvajok sem - mondta az [origo]-nak egy Borsod megyei rendőr. Egy kiflitolvajt védő ügyvéd szerint viszont hatalmas terhet jelent majd a rendőröknek és a bíróságoknak a sok új ügy.
Vágólapra másolva!

Négy túrórudit akart ellopni egy 20 éves fiatal augusztus végén egy sárospataki üzletből. Lebukott, a kiérkező rendőrök őrizetbe vették szabálysértés miatt, és azonnal elindult ellene a gyorsított bírósági eljárás. A bíró a rendőrségi jegyzőkönyv szerint 476 forintot érő túrórudik ellopása miatt 25 ezer forintos pénzbírságot szabott ki rá.

Augusztus 19-e előtt egy ilyen értékű lopás miatt még nem került volna bíróság elég a fiatalember. Ekkor lépett hatályba ugyanis a kormánypárti képviselők által a közbiztonság javítására javasolt törvénycsomag, amely több jogszabály módosításával megszigorította többek között a leggyakoribb vagyon elleni szabálysértések büntetését. A július 22-én a Fidesz és a KDNP 262 képviselőjének igen szavazatával elfogadott módosítás életbe lépése óta akár 150 ezer forintos pénzbüntetést, vagy elzárást is kaphat az is, aki húszezer forintnál kisebb értékű dolgot lop el, vagy ekkora összeget meg nem haladó sikkasztást, orgazdaságot, csalást vagy szándékos rongálást követ el.

Az elzárással is sújtható szabálysértéseknél az elkövetőt - feltéve, hogy tetten érték - őrizetbe vehetik, és gyorsított bírósági eljárást folytatnak le ellene. Új szabály az is, hogy ezentúl fiatalkorúakra is ki lehet szabni elzárást, és az ilyen ügyekben már a bírósági titkárok is dönthetnek. Az elzárás egytől hatvan napig tarthat, ha viszont az elkövetőt ugyanabban az eljárásban több elzárással sújtható szabálysértés miatt is felelősségre vonják, akkor az elzárás maximális időtartama 90 nap. Fiatalkorúakat viszont egytől legfeljebb harminc napig lehet elzárni, ha több szabálysértést követnek el, akkor esetükben 45 nap a maximum.

A törvénymódosítást benyújtó Belügyminisztérium azzal indokolta a változásokat, hogy - fokozódó társadalomra veszélyességük miatt - a szabálysértésekkel szemben a jövőben hatékonyabban kell fellépni. Az elfogadott javaslat indoklása szerint elsősorban a kistelepülésen élőket irritálja, hogy eddig a kisebb, tulajdon elleni cselekmények felderítetlenek maradtak, és a magánlaksértések is elszaporodtak. A minisztérium szerint már az őrizetbe vétel, illetve az elzárás lehetőségétől is komoly visszatartó erőt várható.

Négy nap a cekkeres asszonynak

A túrórudi-tolvajon kívül már több hasonló ügy is munkát adott a rendőröknek a hatálybalépés óta eltelt alig két hétben - mondta az [origo]-nak Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség kommunikációs osztályának munkatársa. Egy szendrői nőt azért vettek őrizetbe, mert "cekkerébe rejtett" egy csomag kávét és sertéscombot, amiért a bíróság ítélete alapján négy napot kellett zárkában töltenie a 62 éves asszonynak. A szerencsi rendőrkapitányság augusztus 30-án egy nap alatt 5 ilyen ügyben is intézkedett, lefüleltek többek közt egy szilvatolvajt, egy orvhalászt és egy férfit, aki megdézsmálta más napraforgótermését.

"Eddig az ilyen ügyeknél az elkövetők kinevették a rendőröket, ezentúl már nem fognak nevetni" - mondta Dobi, mikor a szigoríztás első tapasztalatairól kérdeztük. Szerinte ráadásul mindez nem jelent sokkal több munkát a rendőröknek, mert a kisebb ügyek többségénél eddig is intézkedniük kellett. A különbség az, hogy eddig nem nagyon tudtunk velük mit csinálni - mondta Dobi a kisebb súlyú szabálysértést elkövetőkre.

Napszemüveg és pár kifli

"Sokkal több kirendelt védőre lesz szükség, ezzel az ügyvédi irodák fognak jól járni, ezen belül pedig főleg az ügyvédjelöltekre fogják bízni az ilyen eseteket" - mondta Ölveti András debreceni ügyvédjelölt, akit egy olyan férfi védelmére rendeltek ki, aki egy debreceni kisboltban feltett egy napszemüveget, fogott pár kiflit, majd fizetés nélkül akart távozni. Az ügyvédjelölt szerint a nehézkesen mozgó bíróságoknaknem lesz olyan egyszerű lépést tartaniuk a sok új üggyel. Az általa védett kiflitolvaj ügyében például hiába járhatott volna el az új szabályok értelmében egy bírósági titkár is, végül egy ügyeletes bíró folytatta le az eljárást, és bár a férfi elismerte a szabálysértést, még a bolti eladót is behívták tanúskodni.

A nyári ítélkezési szünet után a bíróságoknál még nem volt idő megszervezni, hogy az ilyen ügyeknél a titkárok ugorjanak be - magyarázta Ölveti, aki szerint leginkább a rendőrök fogják megszenvedni, mire minden ilyen "piti ügyet lepapíroznak". Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője augusztus közepén már beszélt arról, hogy az új rendelkezésekre - így az eljárási határidők rövidülésére, vagy a kijelölt titkárok új munkakörbe helyezésére - nem volt ideje felkészülni a bíróságnak, ezért azokat valószínűleg sok helyen nem lehet majd a hatályba lépést követően azonnal alkalmazni.

A napszemüveget és kiflit ellopó férfira a szabálysértési hatóságként eljáró rendőrség a gyorsított eljárásban 60 napot kért az alig négyezer forint értékű lopásért, végül az ítélet szerint 10 napot kell börtönben töltenie. "Azt vették figyelembe, hogy többszörös visszaeső, de még így is túlzásnak tartom, hogy nem pénzbüntetést kapott egy ilyen kis értékű lopásért" - mondta az ügyvédjelölt, aki állította, hogy a szigorúbb, új szabályoknak nem lesz visszatartó hatásuk. "A hozzá hasonló büntetett előéletű, gyakran hajléktalan embereket a több éves börtön sem tántorította el, sőt, sokszor inkább csak rontott a helyzeten. Egy pár napos elzárás ezt nem fogja megváltoztatni, annyit érnek el, hogy pár napig nem lesznek az utcán" - mondta.

"A börtönben majd megtanítják"

Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint a megélhetési bűnözőket nagyon nehéz visszatartani attól, hogy újra megszegjék a törvényt. "A tíz nap hallatán ezek az emberek megvonják a vállukat" - mondta Bilkei, ugyanakkor szerinte azoknál a fiataloknál, akiket valamilyen "csínytevésnek" megfelelő szabálysértésért büntetnek majd meg, kifejezetten káros hatása is lehet a szigornak. "Az új szabályok azt mutatják, hogy mára sem a család, sem az iskola nem tudja megfegyelmezni a fiatalokat, ezért ezt a feladatot az állam veszi át" - mondta.

A kriminálpszichológus szerint azonban az elzárás alatt a környezet a fiatalokat még inkább a bűnözés irányába tereli. "A börtönben majd megtanítják, hogy hogyan csinálja legközelebb, hogy ne kapják el" - mondta. Nem zárta ki, hogy lesznek olyanok, akik kellőképpen megijednek a komolyabb büntetésektől, de szerinte csak hosszabb idő alatt fogják átérezni az emberek, hogy "már ezt sem szabad".

Fejér megyében is több elkövetőt vettek már őrizetbe az új szabályok alapján: Gárdonyban két férfi került szabálysértési őrizetbe, mert cigarettát és sampont próbáltak ellopni a ruhájukba rejtve, míg egy székesfehérvári férfi 710 forint értékű élelmiszert lopott. Szerettük volna megtudni, hogy az új szabályok hatályba lépés óta eltelt első két hétben összesen hány esetben intézkedett a rendőrség, és milyen cselekmények miatt. Timár Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság Szóvivői Irodájának vezetője jövő hétre ígért pontos adatokat, addigra készül el az első összesítés az új szabályok alapján tett rendőri intézkedésekről.