Zsarolással is meggyanúsították Hagyót

Vágólapra másolva!
A BKV korábbi vezérigazgatójának megzsarolásával is meggyanúsította az ügyészség hétfőn Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettest, aki május óta előzetes letartóztatásban van. A gyanú szerint Hagyó kétszer 15 millió forintot szerzett a zsarolással. Hagyó tagadja, hogy ilyet tett volna.
Vágólapra másolva!

Hétfőn újabb bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki az ügyészség a BKV ügyében folyó nyomozásban Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettest, aki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt május 21. óta előzetes letartóztatásban van - közölte hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség

Az ügyészség közleménye szerint Hagyó megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy mint a városüzemeltetésért és vagyongazdálkodásért felelős főpolgármester-helyettes - hivatali helyzetével visszaélve - 2008 márciusában arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy évente 15 millió forintot adjon át a részére. Az ügyészség szerint követelése nyomatékosítása érdekében Hagyó kilátásba helyezte, hogy amennyiben Balogh nem adja át a kért összeget, akkor ellehetetleníti őt egy 2007 decemberében, Balogh által egy kft számára - Hagyó utasítására - szabálytalanul kiállított teljesítési igazolás miatt.

A fenyegetéssel, valamint az általa folyamatosan tanúsított erőszakos, ellentmondást nem tűrő viselkedéssel Hagyó Miklós félelmet keltett Balogh Zsoltban, aki ennek hatására jogtalan előnyként 2008-ban és 2009-ben is 15-15 millió forintot juttatott Hagyó Miklósnak - olvasható az ügyészségi közleményben, amely szerint Hagyónak ez a cselekménye hivatalos személyként elkövetett zsarolás bűntette megállapítására alkalmas.

Balogh Zsolt, akit hűtlen kezeléssel gyanúsítanak a BKV-ügyben, március 6-án a Magyar Nemzetben megjelent interjújában, másnap pedig a Hír TV-n beszélt arról, hogy szerinte Hagyó Miklós milyen szerepet játszott a BKV-botrányban. Balogh részletesen beszélt arról, hogy Hagyónak összesen mintegy hetven millió forintot kellett átadni. Ebből 15 millió forintot egy nokiás dobozban juttattak el az akkori főpolgármester-helyetteshez állítása szerint. Azt is állította Balogh, hogy tartani kellett Hagyótól, aki "terrorizálta az embereket". (Az interjúk részleteiről ebben és ebben a cikkben olvashat.)

Az ügyészségi közlemény szerint hétfőn Hagyó panaszt jelentett be a gyanúsításközléssel szemben, majd vallomást tett: tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. A nyomozási bíró legutóbb szeptember 17-ig hosszabbította meg Hagyó előzetes letartóztatását.

Hagyó májusi letartóztatásának körülményeiről itt olvashat bővebben, a BKV-ügyről szóló összes cikkünket pedig itt találja meg.