Magyarországra szállították a Baglánban meghalt katona földi maradványait

Vágólapra másolva!
Vasárnap délelőtt megérkezett Kecskemétre a repülőgép, amely hazaszállította a hétfői afganisztáni támadásban meghalt magyar katona földi maradványait. A honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök is megjelent a gép fogadásakor, a katonai tiszteletadáson.
Vágólapra másolva!

A tervezetteknek megfelelően vasárnap délelőtt megérkezett Magyarországra Németországból az Afganisztánban meghalt magyar katona, Pappné Ábrahám Judit hamvait szállító repülőgép. A kecskeméti katonai repülőtéren a gép tíz órakor a repülőbázis egyik távoli pontjáról a katonai tiszteletadás helyszínére gördült.

A meghalt katona hamvait szállító repülőgépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Simicskó István honvédelmi államtitkár, Benkő Tibor vezérkari főnök, valamint a katona parancsnoka és bajtársai fogadták. Ott volt a támadásban megsérült Dani Fruzsina orvos főhadnagy is. Az AN 26-os szállítógépről a díszszázad sorfala mellett hozták le bajtársai a nemzetiszínű zászlóval letakart koporsót, majd egy szállító járműre tették, amely a fogadás helyszínére gördült.

Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében azt mondta: "A honvéd élete a szolgálat. Szolgálat a hazáért, ha kell, mindhalálig. Ez nem csak szó, hanem maga a valóság". "Koporsódat a nemzet zászlaja borítja. Annak a nemzetnek a zászlaja, melynek végül mindent odaadtál" - mondta. A miniszter úgy fogalmazott: "Egy magyar honvéd elesett, helyére lép a másik. Az úton továbbmegyünk, mert a katonaélet örök törvénye szerint az a feladatunk, az a küldetésünk, hogy továbbmenjünk, hogy tovább szolgáljunk. Továbbmegyünk, de nem felejtünk".

Ezután a díszszázad tisztelgése mellett Pappné Ábrahám Judit hamvait a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskára, a katona szülőfalujába vitték, ahol hétfőn lesz a temetés. Az elhunyt Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, és a honvédség hősi halottjának tekinti.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

További képeinkért kattintson a fotóra!

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazar-e Sharifba tartó, hazautazó állományának konvoját hétfőn támadták meg. Pappné Ábrahám Judit életét vesztette. Egy zászlós életveszélyesen megsérült, őt már itthon, a Honvédkórházban ápolják. Rajta kívül Dani Fruzsina orvos főhadnagy, szerződéses katona is súlyosan megsérült a repeszektől, de azonnal megkezdte sebesült bajtársai ellátását. A harmadik sérült egy szakaszvezető, aki szintén nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Ő még Afganisztánban marad.

Hétfőn lesz a temetés

Az Észak-Magyarország című lap pénteki számában közölt gyászhirdetés szerint hétfőn délután három órakor temetik el református szertartás szerint Alacskán, a kastélykertben az Afganisztánban elesett 31 éves katonát.

Pappné Ábrahám Juditot, aki 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben, többször is kitüntették, 2007-ben a Békefenntartásért Szolgálati Jelet is átvehette. Önkéntesként 2003-ban Macedóniában, majd 2007-ben Koszovóban vállalt szolgálatot. Férje szintén szerződéses katona, és feleségével egy kontingensben szolgált, és az előző váltással néhány napja tért haza Afganisztánból. Magyarországon egy helyen, a tatai dandárban szolgáltak. Pappné Ábrahám Judit az afganisztáni hadműveletekben részt vállaló magyar honvédség harmadik áldozata. A két korábbi áldozat tűzszerész volt.