Gyanús utasok miatt ürítettek ki egy gépet Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Tűzszerészek vizsgáltak át és ürítettek ki egy Ferihegyről a hollandiai Eindhovenbe készülő repülőgépet vasárnap - értesült az [origo] az egyik utastól. Az utas szerint több férfit leszállítottak a gépről, majd átvizsgálták a csomagokat, akiket egy, a gépen ülő nő talált gyanúsnak, és ezt jelezte a stewardessnek. A reptéri rendőrség szerint bejelentést kaptak a "légi közlekedés védelmének veszélyeztetéséről". A Wizzair légitársaság gépe, amelynek fél négykor kellett volna indulnia, végül 20:47-kor szállt fel.
Vágólapra másolva!

Kiürítettek egy repülőgépet a Ferihegyi repülőtéren - erősítette meg az [origo] információját a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivője, Horváth Katalin Fanni. A szóvivő szerint egy bejelentést kaptak, amely szerint a "légi közlekedés védelmét veszélyeztető" körülmény merült fel, emiatt a tűzszerészek átvizsgálták a repülőgépet, amelyet kiürítettek, de a vizsgálat "negatívan zárult". Arról nem akart nyilatkozni, hogy kitől származott, és pontosan mi volt a bejelentés tárgya. A Wizzair légitársaság Eindhovenbe készülő gépe délután 15:30-kor szállt volna fel, de végül csak 20:47-kor indult el.

A gép átvizsgálásáról az egyik utas számolt be az [origo]-nak. Szerinte már a beszállás is 15 percet késett, majd a repülőn a felszállásra várakozó utasok azt látták, hogy rendőrök veszik körül a gépet. Leszállítottak három utast, majd negyed órával később még egy férfit. Az utas azt mondta, ezt megelőzően az egyik, a gépen ülő holland nő sírva fakadt, és sokáig beszélt a stewardessel, majd rámutatott három utasra. Ők voltak azok, akiket később leszállítottak a rendőrök.

Ezután egyenként le kellett szállniuk azoknak, akiknek becsekkolt csomagjuk volt - mondta az utas az [origo]-nak. Nekik meg kellett mutatniuk, hogy melyik a csomagjuk, majd visszatértek a gépre. A pilóta annyit közölt az utasokkal, hogy bombaszakértő csoport érkezik, és ezért hamarosan az összes utast leszállítják, és egy kisbuszba ültetik, hogy visszavigyék őket a terminálba. Ez fél hét előtt megtörtént.

A repülőre hosszas várakozás után visszatérhettek az utasok, de az a négy férfi, akit a rendőrség leszállított, nem tért vissza - mondta az utas. Hozzátette, fültanúja volt, amint egy rendőr tájékoztatta az utasokat, hogy a négy férfi nem utazik velük tovább. A négy férfival kapcsolatban a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivője nem kívánt nyilatkozni arra hivatkozva, hogy az adatok gyűjtése még folyik.

Az [origo]-nak nyilatkozó utas még este háromnegyed kilenckor is arról számolt be, hogy a gép a reptéren vesztegel. Az utasokat úgy tájékoztatták, hogy az eindhoveni reptér bezár, mire odaérnének, ezért Amszterdamba repülnek majd.

Gyanús utasok miatt aggódott a pilóta

Dankovics Attila, a Wizzair légitársaság kommunikáció igazgatója a Független Hírügynökségnek azt mondta, a gépet három, "gyanúsan viselkedő" utas miatt nem engedték elindulni Eindhovenbe. A gép személyzetének tűntek fel a furcsán viselkedő utasok, így a járat kapitánya kérte a reptéri rendőrség vizsgálatát - mondta.

Dankovics közölte, az eindhoveni járat a holland fővárosban landol majd, miután az eindhoveni repteret este bezárják. Az utasokat Amszterdamból buszokkal szállítják Eindhovenbe, azok pedig, akik ugyanezzel a járattal jönnek Budapestre, szintén a légitársaság által indított buszokkal érhetnek el a holland városból Amszterdamba, ahonnan a gép majd visszajön.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője este tíz óra előtt arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a gép végül 20:47-kor hagyta el Ferihegyet, Amszterdam felé. Az utasok közül tízen nem szálltak fel rá, többen ugyanis nem akartak Amszterdamba repülni. Azt nem tudta megmondani, voltak-e köztük olyanok, akiket a rendőrség tartott vissza.

Ritka a "szigorított intézkedés" Ferihegyen

Hardy azt mondta, ehhez hasonló biztonsági vizsgálat körülbelül havonta fordul elő, és akár van alapja a riasztásnak, akár nincs, a hosszadalmas procedúrát végig kell csinálni. "Most még jobban oda kell figyelnünk a biztonságra" - fogalmazott. Ezzel arra utalt, hogy a repülőtér tavasszal megbukott egy nemzetközi teszten és emiatt átsorolták a nem biztonságos repülőterek közé.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivője szerint az ilyen típusú "szigorított intézkedések" menetét a reptér védelmi terve rögzíti, ilyenkor a rendőrség mellett a tűzszerészeknek is ki kell szállniuk, át kell vizsgálniuk a csomagokat és ki kell üríteniük a gépet. Ehhez hasonló, hosszabb késéssel járó intézkedés az utóbbi hónapokban nem történt Ferihegyen, évente néhányszor fordul elő - tette hozzá a Horváth Katalin Fanni.