Súlyosbítást kér Zuschlagra az ügyészség

Vágólapra másolva!
A fellebbviteli ügyészség az első fokú ítéletnél nagyobb mértékű vagyonelkobzást javasol a Szegedi Ítélőtáblának, ahol novemberben kezdődik másodfokon Zuschlag János pere. Az egykori szocialista ifjúsaági politikust márciusban 8 év hat hónap börtönre ítélték.
Vágólapra másolva!

Az elsőfokúnál súlyosabb ítéletet tart indokoltnak a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség Zuschlag János volt szocialista képviselő esetében - írja a Magyar Nemzet. Az ügyészség olyan indítvánnyal fordult az ítélőtáblához, ami alapján nagyobb méretű vagyonelkobzást kérnek Zuschlagra. A több egykori szocialista politikust is érintő, bűnszervezetben elkövetett csalási ügyben a másodfokú tárgyalás várhatóan novemberben kezdődik meg a Szegedi Ítélőtáblán. Az ügy iratait - csaknem egy mikrobusznyi dokumentumot - a vádhatóság a törvényben megszabott harminc napon belül feldolgozta és továbbította a táblabíróságnak.

A vádat másodfokon képviselő Horányi Miklós szegedi fellebbviteli főügyész a Magyar Nemzetnek azt mondta: mindenben indokoltnak tartják az első fokon ítélkező bíróság által megállapított büntetéseket, és fenntartják azt az ítéletsúlyosbító fellebbezést, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a per kecskeméti tárgyalásának végén jelentett be. A másodfokú eljárásban az is indítványozzák, hogy az elsőrendű vádlottal szemben kiszabott vagyonelkobzást a tábla a korábbinál nagyobb mértékben állapítsa meg - tette hozzá.

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptemberétől előzetes letartóztatásban van.

A kilencvenes évek végén még az MSZP egyik fiatal reménységének tartott Zuschlag ellen az volt a vád, hogy civil szervezeteken keresztül nyert pályázati pénzeket az egykori ifjúsági minisztériumtól, de a pénzeket nem a pályázatban vállalt célra használta fel, hanem az MSZP ifjúsági szervezeteire, a Fiatal Baloldal (FIB), illetve az Ifjú Szocialisták Mozgalma (ISZM) rendezvényeire költötte.

A Bács-Kiskun megyei bíróságon született márciusi, nem jogerős ítélet 8 év hat hónap börtön, tíz év közügyektől eltiltás. Zuschlag nem bocsátható feltételes szabadlábra, az előzetesben töltött idejét beszámítják a büntetésbe. (Az ítélethirdetésről szóló tudósításunkat itt találja.)