Nyomoznak az újságírók szerint fenyegetőző jobbikos képviselő ügyében

Vágólapra másolva!
Személyi szabadság megsértése gyanúja miatt nyomozás indult az után, hogy a Hetek című lap állítása szerint egy jobbikos képviselő a Magyar Sziget fesztiválon megfenyegette újságíróit. A lap arról számolt be, hogy a fesztiválon - ahová csak kísérővel engedték be őket - antiszemita beszédek hangzottak el.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el a Váci Városi Ügyészség a Magyar Sziget nevű fesztiválon történtek miatt. Az eljárás személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt indult.

A Verőcén megrendezett Magyar Szigeten a Hetek című lap szerint antiszemita beszédek hangzottak el, a tudósítani érkező munkatársaikat csak kísérettel engedték be. A Hetek újságírói azt állították, hogy a Zagyva György Gyula, a Jobbik frakciójába tartozó országgyűlési képviselő egy rájuk zárt faházban megfenyegette őket.

Zagyva György Gyula erre reagálva azt közölte, hogy a Hetek újságírói elferdítették a valós tényeket, "olyan mondatokat adtak a szájába, amit nem mondott, és nem úgy történtek az események", ahogy beállították. A Jobbik frakciójába tartozó képviselő hazugságnak nevezte, hogy bezárták volna a faház ajtaját, és megfenyegették az újságírókat. Azt elismerte, hogy az újságírók kísérőt kaptak maguk mellé, de mint mondta, pontosan azért, "nehogy véletlenül inzultus érje őket". Szerinte ugyanis a Hetek újságíróját "nyilván nem szeretik" a fesztivál résztvevői, hiszen "abba a liberális körbe" tartoznak, amely éveken át "mocskolta a nemzeti ellenállás hazafiait". Hozzátette, a kísérővel az újságírók oda mehettek, ahová akartak, amelyik programra pedig nem engedték oda őket, az a programot tartó szervezet kifejezett kérése volt.

Korábban az ügyben az MSZP vizsgálatot kért Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől és Pintér Sándor belügyminisztertől. Az LMP a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki az esetet és tegyék meg a megfelelő lépéseket. Az LMP-nek az üggyel kapcsolatos bejelentése a Pest Megyei Főügyészséghez került.

A Jobbik annyit mondott az ügyről, hogy az a kocsmai vita szintjén van, és érdemben nem akarnak ezzel foglalkozni.