Közmunkára küldené a lobbitalálkozókat elhallgató politikusokat az LMP

Vágólapra másolva!
Az LMP azt javasolja, hogy a parlamenti képviselők mellett a minisztereknek, a polgármestereknek és a parlamenti pártok tisztségviselőinek is be kelljen számolniuk arról, ha lobbistával vagy üzletemberekkel tárgyalnak. A megbeszélésekről kötelező lenne emlékeztetőt készíteni, aki nem így jár el, azt felelősségre vonnák.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési képviselők mellett a minisztereknek, a polgármestereknek és a parlamenti pártok tisztségviselőinek is számot kell adniuk arról, ha egy gazdasági döntéshozóval vagy üzletemberrel találkoznak - így módosítaná a lobbitörvényt az LMP, amely az erre vonatkozó előterjesztését csütörtökön hozta nyilvánosságra. Schiffer András, a párt frakcióvezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a javaslat egy emlékeztető készítésére kötelezné az érintetteket, így mindenki számára láthatóvá válna, hogy "milyen üzleti, gazdasági érdekek mozgatják a különböző politikai döntéseket". Hozzátette, minden polgárnak joga van tudni, hogy milyen lobbicsoportok befolyásolják a helyi képviselő-testületek vagy akár az országgyűlés gazdasági döntéseit.

A törvényjavaslat rögzíti, hogy a gazdasági érdekérvényesítéssel összefüggő, közérdekű adatnak nem minősülő adatok közérdekből nyilvánosak. Ez a megoldás biztosítja, hogy minden, a gazdasági érdekérvényesítésre vonatkozó adat vagy közérdekű adatként, vagy közérdekből nyilvános adatként bárki számára hozzáférhető legyen - közölte az LMP.

Schiffer abban bízik, hogy valamennyi párt támogatni fogja az általa benyújtott javaslatot, mert így a jövőben látni lehet, hogy "mondjuk, egy sukorói King's City projekt befektetője akár Gyurcsány Ferenccel, akár Bajnai Gordonnal vagy éppen Orbán Viktorral miről tárgyalt".

A törvénymódosításban szereplő kötelezettségeket büntetőjogi garanciákkal is védenék. Ha valaki megsérti a gazdasági érdekérvényesítés nyilvánosságával összefüggő szabályokat, nem tesz eleget az emlékeztetőkészítési kötelezettségének vagy nem hozza nyilvánosságra, hogy mikor és kivel találkozott, akkor azt egy évig terjedő börtönnel, pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával lehetne sújtani.