Azonnali pályaelhagyó lesz sok lediplomázott diák

Vágólapra másolva!
Minden hatodik diák soha nem dolgozik abban a szakmában, amelyhez szakirányú diplomát szerez - derül ki az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. legutóbbi felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet közöl. Főleg a frissen diplomázott agrár-, természet- és társadalomtudományi végzettségűekből lesz azonnali pályaelhagyó.
Vágólapra másolva!

A fiatal diplomások csaknem 15 százaléka soha nem hasznosítja végzettségét munkájában - derül ki az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet ismertet. Az átlagosnál több a pályaelhagyó az agrár-, természet- és társadalomtudományi végzettségűek körében. Eközben az orvos- és egészségtudományi, a jogi és az informatikai végzettséget szerzők szinte biztosan találnak képzettségüknek megfelelő munkát, náluk a legkevesebb azoknak az aránya, akik más szakmában helyezkednek el.

A 4500 diplomát szerzett fiatal megkérdezésével készült kutatás szerint a fiatalok leginkább a munkakörülményeikkel, legkevésbé pedig a jövedelmükkel elégedettek. A megkérdezettek átlagkeresete nettó 135 ezer forint, a pedagógus végzettségűek kevesebbet, átlagosan havi nettó 109 ezer forintot keresnek, míg a gazdasági végzettségűek nettó 164 ezer forintot vihetnek haza. Az adatok szerint a pályakezdők több mint kétharmada stabil munkahelyet talál, még három évvel az első diploma megszerzése után is az első munkahelyükön dolgoznak.