Lehurrogta több képviselő a kartoncsekkel akciózó Horváth Csabát

Vágólapra másolva!
A BKV támogatásával, állítása szerint késlekedő Orbán-kormány főváros-ellenességéről szóló kiáltványt próbálta a fővárosi közgyűlés utolsó ülésének napirendjére vetetni váratlan akcióval Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-jelölt. Horváthot páran kinevették.
Vágólapra másolva!

Több mint kétórás csúszással, nyolc óra helyett fél tizenegykor kezdődött el a Fővárosi Közgyűlés utolsó ülése, amelyet egy váratlan akció is késleltetett - jelentette helyszíni tudósítónk. Mivel a ciklus utolsó ülésének napirendjén több mint 100 kérdés szerepel, Demszky Gábor főpolgármester frakcióvezetői egyeztetést hívott össze az ülés előtt, hogy a frakcióvezetők döntsenek a tárgyalási sorrendről. Ezen a pártok több mint 80 ügyben meg tudtak egyezni, így ezekről egymás után tudnak szavazni.

A frakciók egyeztetése után a közgyűlés megkezdődött az új napirendről szóló szavazással, amikor Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje váratlanul bejelentette, hogy új, első napirendi pontot javasol. A szocialista politikus azt kezdeményezte, hogy a közgyűlés fogadja el az MSZP kiáltványát, amelyben tiltakoznak a kormány Budapest ellenes viselkedése miatt. Horváth szerint ugyanis főváros ellenes lépés, hogy az Orbán-kormány szerinte nem fizette ki a BKV-nak azt a 7,4 milliárd forintot, amelyről még a Bajnai-kormány idején állapodtak meg a közlekedési vállalattal.

Horváth felszólalása után egy kinagyított sárga csekket mutatott fel, majd ezt megpróbálta átadni Tarlós Istvánnak, a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelöltnek. Tarlós nem vette át a kartoncsekket, majd az asztalánál elhelyezett kartont odébbrakta. Horváth akcióján többen nevettek tudósítónk szerint, és nagy volt a zúgolódás, majd több képviselő azzal vádolta hozzászólásában a szocialista jelöltet, hogy kampányeseménnyé teszi az ülést. Javaslatát a kiáltvány támogatásáról végül leszavazták, így nem került napirendre.

A napirendi pontok megtárgyalása 11 óra körül kezdődhetett, Demszky Gábor külön megdicsérte a pártokat, amiért - szerinte a négyéves ciklus során először - egyhangúlag fogadták el a napirendet. Az utolsó ülésről szóló előzetesünket itt elolvashatja.

Forrás: MTI