MN: Újragondolja az afganisztáni magyar katonák helyzetét a HM

Vágólapra másolva!
Új tervet készített Magyarország afganisztáni startégiájáról a Honvédelmi Minisztérium, amely szerint az egyre inkább háborús helyzetbe kerülő Baglán tartományban erősebb felderítésre, és több harcoló alakulatra van szükség.
Vágólapra másolva!

Már elkészült a Honvédelmi Minisztériumnál egy javaslat az afganisztáni magyar újjáépítési csoport szerepének újragondolásáról - erősítették meg a Magyar Nemzet információit a tárcánál. A háborús helyzetbe került Baglán tartományban nem olyan alakulatra van szükség ugyanis, amely elsősorban civil programokat szervez, hanem olyanra, amely harci tevékenységet folytat. Ezért a jövőben inkább az afgán hadsereg kiképzésében és támogatásában vállalnának több feladatot a magyarok. A térségben tartózkodó kiképző- és támogatóalakulatunk egyébként már most is vállal harci feladatokat és Afganisztánban van egy magyar kommandós egység is.

Siklósi Péter, a HM védelempolitikai szakállamtitkára az afganisztáni misszió felderítő képességének megerősítéséről is beszélt. Szerinte ez történhet úgy, hogy több szakembert küldenek a Katonai Felderítő Hivatal állományából vagy például további, pilóta nélküli felderítő repülőgépeket szállítanak ki.

Égy hétfő hajnalban történnt, a Baglán tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját ért támadásban három magyar katona megsérült, egy pedig meghalt. Erről bővebben itt olvashat.