Súlyos koponyasérülése van az Afganisztánban megsebesült katonának

Vágólapra másolva!
Egy német katonai géppel hozták Ferihegyre azt a magyar katonát, aki hétfőn sebesült meg életveszélyesen Afganisztánban. A katonát a repülőtérről mentőhelikopterrel vitték a Honvédkórházba. A zászlós súlyos arc- és koponyasérüléseket szenvedett.
Vágólapra másolva!

Megérkezett szerdán délután a német légierő gépével Ferihegyre Kolozsvári György zászlós, az a magyar katona, aki hétfőn sebesült meg életveszélyesen Afganisztánban. A Független Hírügynökség információi szerint a katonát Ferihegyen mentőhelikopterbe tették át, azzal szállították az Állami Egészségügyi Központba (korábbi nevén Honvédkórház).

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazar-e Sharif-ba tartó, hazautazó állományának konvoját hétfőn érte támadás. A negyedik járművet páncéltörő fegyverrel találták el. Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hősi halált halt, három bajtársa - köztük a most hazaszállított katona - megsérült.

Grósz Andor, az Állami Egészségügyi Közpon megbízott főigazgatója este azt közölte, hogy körülbelül délután 6 órakor szállították hozzájuk a zászlóst, aki súlyos, életre közvetlenül veszélyes állapotban van. Egyelőre az életfunkcióit tartják fenn, intenzív ápolásban részesül. Azonnal megkezdték a szükséges vizsgálatokat, amelyek alátámasztották a német tábori kórház orvosainak véleményét. "Súlyos, az életet közvetlenül veszélyeztető állapotban" van a katona.

Zsíros Lajos, a kórház sebész főorvosa azt mondta: a sebesültnek durva roncsolások vannak az agy- és az arckoponyáján, agytörzsi sérülése és ebből fakadóan szervi károsodásai vannak. Minden lehetőt megtesznek az orvosok, a kezelés kimenetelét illetően azonban a sebész nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a tájékoztatón beszélt az támadás másik két sérültjéről is. Kiemelte, hogy Dani Fruzsina orvos főhadnagy, szerződéses katona, bár maga is súlyosan megsérült a repeszektől a támadásban, mégis a merényletet követően hősiesen haladéktalanul megkezdte sebesült bajtársai ellátását.

A miniszter szerint a harmadik sérült, egy szakaszvezető, aki szintén 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett - a lapockáján sérült meg - azt mondta, hogy nem akarja megszakítani szolgálatát, felépülése után végig szolgálja ami még hátravan a hat hónapos missziójából. Az ő nevét azonban biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra, mert ő még Afganisztánban marad. A szakaszvezető egyébként nem a hazautazó katonák csoportjában, hanem az őket védő egységben volt. "Úgy gondolom, az ő helytállása is példamutató" - tette hozzá a miniszter.