Beindította a helyiek fantáziáját a szentmártoni fénylő kereszt

Vágólapra másolva!
Sok helyi kételkedik benne, hogy a falu határában álló fénylő keresztnek valóban csodatevő ereje lenne, ahogy azt páran állítják. Egy férfi jelenéseket látott a keresztnél, egy másik pedig meggyógyult, bár fia szerint ezt inkább a gyógyszereknek köszönheti. A helyi polgármester szeretné, ha kegyhellyé nyilvánítanák a sok érdeklődőt vonzó keresztet, de ehhez kéne a helyi plébános is, aki szerint viszont nem történt csoda a keresztnél.
Vágólapra másolva!

Már az érintett családja sem biztos abban, hogy a kereszt csodatevő hatása miatt állt fel a tolószékből az az alsószentmártoni férfi, aki gutaütése miatt jó ideje nem tudott járni. Az ezer lakosú falu élete közel egy hónapja bolydult fel, ugyanis többen azt állították, hogy a falu mellett lévő keresztnél csodák történnek.

Alsószentmártonon nehéz olyan embert találni, aki ne tudná, hogy merre van a többek által csodásnak tartott kereszt, a helyiek készségesen igazítanak útba, sőt, egyesek direkt azért elegyednek szóba a nem a faluban élőkkel, hogy elmondhassák merre kell menni. Többen is azt mondják, hogy rengetegen érkeznek Alsószentmártonba a csodakereszt miatt. A falu végén, a kereszthez legközelebb álló ház lakója sok autót lát a kereszt felé hajtani.

Egy fénylő kereszt az égen

A csodakereszt története egy hónapja kezdődött, amikor egy helyi fiatalember állítólag furcsa jelenést látott a feszületre nézve. "Egy kicsit félrenéztem, nem hittem a szememnek. Egy fénylő kereszt jelent meg előttem az égen" - mondta a Borsnak a fiatalember. Később azonban egy másik helyi, Jovánovics Péter is azt állította, hogy a kereszt erejének köszönhetően állt fel a tolószékből gutaütése után.

A falusiakat megosztja a kereszt állítólagos csodatevő képessége. Vas Péter polgármester szerint sok ember hisz a csodában, de az általunk megkérdezett helyiek kétkedőek voltak. "Látom is meg nem is" - állította egy férfi a vegyesboltban. Egy másik helybeli azt mondta az [origo]-nak, hogy ő nem látta a jelenést, de a felesége igen. Jovánovics Péter családja sem biztos már a kereszt gyógyító hatásában. "Én úgy tudom, hogy a gyógyszer állította lábra nem az Isten" - mondta az [origo]-nak Jovánovics fia.

"A keresztre kell nézni!"

A kereszt a falutól távolabb, egy rossz minőségű földút mellett áll. A közeli horgásztóhoz is errefelé lehet kimenni, sokan tekernek el a kereszt mellett anélkül, hogy ügyet vetnének rá. Az út mellett álló kereszt környezete azonban szépen rendezett, több pad és szemeteskuka is várja az ideérkezőket. A polgármester szerint ezeket az elmúlt hónapban helyeztette ki az önkormányzat a focipályáról, hogy a keresztre kíváncsi érdeklődők meg tudjanak pihenni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A fénylő kereszt

Ottjártunkor senki nem volt a keresztnél, viszont az elhaladó biciklisek többször is kiabálva adták a tudtunkra, hogyan működik a csoda. "A keresztre kell nézni" - kiabálták helyi fiatalok, mások viszont egyszerűen csak annyit kiabáltak fotósunknak, hogy "vegyétek ezt a hülyeséget". Nem sokkal később két érdeklődő is megállt a keresztnél. Ők azt mondták, hogy nem hisznek a csodában, de mivel itt jártak a környéken, úgy gondolták, hogy megnézik a keresztet.

"Ez egy szent hely"

A polgármester és Tamás Gábor jegyző az [origo]-nak azt mondta, hogy szerintük a csodakereszt segíthet felvirágoztatni a falut. "Sokan azt mondják, hogy ez csak egy kampányfogás, de aki hisz ebben az nem kampányol, ez egy szent hely" - mondta a polgármester. A jegyző szerint mindenképpen kegyhellyé szeretnék nyilváníttatni a keresztet. A tervek között van a földút rendbetétele is. "Hozna a falunak" - mondta a polgármester, aki szerint a helyiek tudnának kereskedni a kereszthez érkező látogatókkal.

A faluban egyetlen emberről biztosan lehet tudni, hogy nem tetszik neki a kereszt körüli felhajtás. Lankó József helyi plébános nem hisz a keresztben, és írásban tudatta a helyiekkel a véleményét. Először a kereszt mellé ragasztott ki egy bibliai idézetet, mely a hamis profétákról szól, majd egy közleményt adott ki. Ebben Lankó kijelentette, hogy szerinte egyszerűen csak a nap miatt láttak fényeket a hívők és a "kereszt körüli eseményekre azonnal rátelepedtek bizonyos gazdasági és politikai érdekek, az önkormányzati választási időszak miatt, és ezek erősen befolyásolták a kiszolgáltatott embereket". Csoda nem történt a plébános szerint, aki az [origo]-nak nem akart nyilatkozni, de határozottan visszautasította azokat a vádakat, miszerint letaposta volna a csodakereszt tövéhez kihelyezett virágokat. Az esetről egy alsószentmártoni ember azt mondta, a pap véletlenül lépett rá egy virágra.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Így fénylik

Az egyháznak döntő szerepe lenne a csodakereszt kegyhellyé nyilvánításában, de a helyi plébános kezdeményezése nélkül a folyamat nem fog elindulni. "Ha egy helyen történik valami, ami csodának nevezhető, az még kevés" - állítja a pár kilométerrel arrébb lévő, már régóta kegyhelyként számon tartott Máriagyűd plébánosa. Csibi Imre szerint ma Magyarországon rengeteg kegyhely van, de csak 8-10 országos jelentőségű. Ahhoz, hogy valamit kegyhellyé nyilvánítsanak egyházi vizsgálatot kell kezdeményezni.

Csibi szerint Máriagyűdre manapság félmillió ember zarándokol évente. A templom mellett kegytárgyárusok, büfé és zarándokszállás várja a látogatókat. Félmillió ember épp elég lenne ahhoz, hogy egy alsószentmártoni kegyhelyet életben tartson, állítja Csibi, aki Lankóhoz hasonlóan szűkszavú, a csodát pedig nem hajlandó kommentálni. "Az egyháznak megvan a maga sok évszázados tapasztalata arról, hogy mit hogyan kell kezelni, és az emberek ezt néha nehezen fogadják el" - mondja.