Hétfőtől nem lehet népszavazáshoz aláírást gyűjteni

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati választások előtt negyvenegy nappal átmenetileg fel kell függeszteni a folyamatban lévő népszavazási aláírásgyűjtéseket. A hétfőn életbe lépő, csaknem három hónapig tartó aláírásgyűjtési moratórium tizennégy kezdeményezést érint.
Vágólapra másolva!

Az októberi önkormányzati választás miatt hétfőtől már nem lehet aláírásokat gyűjteni népszavazási, illetve népi kezdeményezésekhez. Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény írja ezt elő, a jogszabály szerint nem lehet aláírást gyűjteni az általános önkormányzati választás napján, valamint az azt megelőző, és az azt követő 41 napon belül, a folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket pedig fel kell függeszteni.

Emiatt augusztus 23-a és november 13-a között - tekintettel az október 3-ai választásra - fel kell függeszteni a megkezdett aláírásgyűjtéseket. A szavazás napja előtti 41. napon le kell adni az addig összegyűjtött aláírásokat, a szavazást követő 41. napon pedig az Országos Választási Iroda (OVI) új aláírásgyűjtő ívet ad ki a gyűjtőnek, és tovább folytatódhat az aláírásgyűjtés.

Az országos népszavazási, illetve népi kezdeményezéseket az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesíti, amennyiben az aláírásgyűjtő ív megfelel a formai követelményeknek és a feltenni kívánt kérdés nem ütközik jogszabályi tilalomba. Az OVB hitelesítő határozatait az Alkotmánybíróság előtt meg lehet támadni. Jelenleg tizennégy aláírásgyűjtés van folyamatban. Ebből három népi, tizenegy népszavazási kezdeményezés.