Visszafogta a szövetséggel szembemenő csoportjait a KDNP

Vágólapra másolva!
Nehezen értenek szót egymással a Fidesz és a KDNP helyi szervezetei három Pest megyei településen. A KDNP országos vezetése lehűtötte a pártszövetségből kibújó csoportokat Érden és Vácott. Biatorbágyon pedig "nem szerencsés" a helyzet a fideszes jelölt szerint, de bízik benne, hogy lesz megoldás.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősz óta tárgyalunk a biatorbágyi fideszesekkel, de több kérdésben nem sikerült megállapodni és a közös listát kialakítani, most viszont elindult a kampány, és a jelölteknek gyűjteniük kell az ajánlószelvényeket" - mondta az [origo]-nak Lehel István a KDNP biatorbágyi elnöke és polgármesterjelöltje, hogy miért nem tudtak időben megegyezni a Fidesszel a közös indulásról az őszi helyhatósági választásokon.

A Pest megyei városban az elmúlt napokban dőlt el, hogy a Fidesz és a KDNP mégis önálló indul a választásokon, és egyik párt polgármester-jelöltje sem lép vissza a másik javára. A biatorbágyi KDNP-sek továbbra is kitartanak a jelöltjük mellett, pedig a Fidesz ügyvezető alelnöke, a nagyobbik kormánypárt önkormányzati választási felkészülését irányító Kósa Lajos hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: a két párt mindenütt Siklós kivételével közös listát állít, "ha ettől különböző indulás történik, az kizárólag csak független színekben lehetséges".

"Nehéz fentről beleszólni"

"Az önálló indulást fontolgató szervezeteinktől azt kértem, hogy egyezzenek ki helyben a Fidesszel, de ezekbe az ügyekbe nehéz fentről beleszólni" - mondta az [origo]-nak Harrach Péter, a KDNP Pest megyéért felelős alelnöke. Harrach szerint a KDNP elnöksége azt még el tudja fogadni, hogy a helyi szervezetek - ha már nem tudtak megegyezni a Fidesszel - önálló képviselőjelölteket állítanak, de ahhoz nem járultak hozzá, hogy külön polgármester-jelölteket indítsanak.

Lelkes Péter, a város KDNP-s alpolgármestere azt állította, hogy a pártvezetésből mostanáig semmiféle figyelmeztetést nem kaptak. Lelkes szerint nem állt szándékukba éket verni a pártszövetség két tagja közé, csak védték a KDNP érdekeit és önállóságát. Harrach ugyanakkor azt mondta, a biatorbágyiak döntésének még lesznek következményei, a párt alelnöke a fegyelmi eljárást sem tartja kizártnak.

A helyi KDNP-s képviselőtestületet az utóbbi években megosztó vitáknak akart véget vetni, amikor az önálló indulás mellett döntött - állította Lehel. A 2006-os önkormányzati választásokat követően szavazategyenlőség alakult ki a Fidesz és a Palovics Lajos polgármestert támogató Szövetség Biatorbágyért Egyesület (SZB) frakciója között, ami megnehezítette a döntéshozatalt. A konfliktus idén odáig fajult, hogy a polgármester elvonta helyettese, Lelkes jogosítványait. Lehel István szerint a KDNP több alkalommal is tudott volna közvetítetni a frakciók között, de mivel Lelkes kivételével nem volt képviselőjük az önkormányzatban, nem volt közvetlen befolyásuk a döntésekre, az alpolgármester pedig nem mehetett szembe a Fidesz-frakció akaratával.

"Megfér egymás mellett két jobboldali párt"

"Nem szerencsés, de egyelőre ez van. Nem adtuk fel, folytatjuk az egyeztetést a KDNP-vel" - állította az [origo]-nak Tarjáni István, a Fidesz biatorbágyi polgármesterjelöltje. A város képviselőtestületében tevékenykedő politikus szerint azért nem tudtak megegyezni, mert KDNP több képviselőjelöltet kívánt indítani, mint amennyit a Fidesz el tudott volna fogadni, viszont a polgármesterjelölés ügyében tovább folytatják az egyeztetést a keresztény demokratákkal, amire van még idejük, mivel a jelöltállítás határideje szeptember 3.

Lehel István KDNP-s polgármesterjelölt azt [origo]-nak mondta, a tárgyalások 2009 ősze óta folynak. Lehel szerint a városban "megfér egymás mellett két jobboldali párt", ugyanis Biatorbágy "abszolút jobboldali" város: az elmúlt 12 évben az MSZP egyetlen egy képviselőt tudott bejuttatni a képviselőtestületbe.

A Fidesznek és a KDNP-nek Biatorbágyon egyetlen vetélytársa van, a Szövetség Biatorbágyért, amely Palovics Lajos nyugdíjba vonulásával elveszíti a húzónevét. Lehel bízik benne, hogy KDNP önálló indulásával nem fogják rontani a Fidesz esélyeit, és arra számít, hogy a KDNP főleg az SZB táborából nyerhet szavazókat. A pártok a mostani választáson már nemcsak a nyolc egyéni kerületért versenyeznek, hanem - miután az elmúlt években a város lakossága 10 ezer felé emelkedett - már a kompenzációs listáról is kaphatnak 3 mandátumot, ami szintén a KDNP esélyeit növeli.

Régi sérelmek

Biatorbágy 1990 és 2003 között a KDNP Pest megyei fellegvárának számított. A városban a Fidesz sokáig a keresztény demokraták támogatásával szerzett mandátumot a képviselőtestületben. A KDNP a rendszerváltást követően négy polgármesterválasztást is megnyert, és a 2003-as időközi helyhatósági választásokig mindig voltak képviselői az önkormányzatban.

A két párt közötti viszony 2002-ben romlott meg Biatorbágyon. Nyolc évvel ezelőtt került be a képviselőtestületbe a Fidesszel együttműködő Polgári Együttműködés Egyesület (PEE), melynek képviselői 2002 után összekülönböztek a várost 1990 óta irányító KDNP-s Palovics Lajossal és 2003 októberében a PEE kezdeményezésére feloszlatták a képviselőtestületet. Az év végi időközi választásokon Palovics ismét nyert, de akkor már a Szövetség Biatorbágyért Egyesület támogatásával, mert időközben a KDNP országos vezetése megvonta tőle a bizalmat.

A 2003-as választások után a polgármesterrel tartó korábbi KDNP-sek csatlakoztak az SZB-hez, a PEE tagjai pedig beléptek a Fideszbe. "Paloviccsal az volt a baj, hogy túl szorosnak tartotta a Fidesz ölelését" - állította az [origo]-nak egy névtelenséget kérő helyi keresztény demokrata politikus, aki 2003-ban a KDNP-ben maradt. A 2006-os önkormányzati választások előtt a KDNP-sek - Lelkes Péter kivételével - nem fogadták el a Fidesz által felkínált listás helyeket, ezért az elmúlt négy évben kimaradtak a képviselőtestületből.

Vácott a helyzet változatlan

A KDNP nemcsak Biatorbágyon, hanem Vácott is a Fidesz mellett akart képveislőjelölteket indítani, és saját polgármesterjelöltet is akart állítani. A váci keresztény demokraták Fördős Attilát, a város önkormányzati képviselőjét, korábbi MIÉP-es politikust akarták indítani az októberi választásokon. "Három éve építjük a polgármester-jelölünket, nem értjük, hogy a Fidesz vezetése miért nem ad lehetőséget nekünk a bizonyításra. Ők adják a térség országgyűlési képviselőjét, mi megkaphattuk volna a polgármesteri posztot" - mondta az [origo]-nak Áfra Tamás a váci KDNP elnöke.

Négy évvel ezelőtt Fördős volt a két párt közös jelöltje, de akkor nem tudta legyőzni az MSZP-s jelöltet, Bóth Jánost, pedig 2006-ban az SZDSZ is saját jelöltet állított Vácott. A helyi Fidesz munkájával elégedetlen országos választmány tavaly októberben feloszlatta a helyi szervezetet. Az újjászervezet váci Fidesz-szervezet idén június 15-én Pető Tibort, a kétszeres világbajnok evezőst választotta meg polgármesterjelöltnek, majd jelezték a KDNP-nak, hogy azt szeretnék, tegyen le Fördős indításáról.

A helyi keresztény demokraták végül elfogadták az országos pártvezetés által is támogatott döntését, Fördős függetlenként indul. A helyi KDNP kampányfőnöke, Gozmány Gabriella ugyanakkor kedden azt mondta, Fördősnek is gyűjtenek ajánlószelvényeket és több kerületben Fidesztől függetlenül állítanak képviselőjelöltet. A Fidesz helyi választókerületi elnöke és parlamenti képviselője, Bábiné Szottfried Gabriella az [origo]-nak azt mondta, az utolsó percig tárgyalni fognak a helyi KDNP-vel, mert "meg akarják akadályozni a jobboldali szavazótábor megosztását".

"Megakadályozni a jobboldali szavazótábor megosztását"

Érden is szeretett volna saját polgármester-jelöltet állítani a KDNP, de pár napja a helyi szervezet letett a tervéről. "A KDNP, illetve mások mellett az érdi civilek támogatásával, független polgármesterjelöltként kezdtem hozzá a kampányhoz, ám egy napja valami megváltozott" - nyilatkozta szerdán az MTI-nek Horváth András, az érdi keresztény demokraták korábbi polgármesterjelöltje, aki a KDNP támogatásának elvesztése után függetlenként folytatja a kampányát. Horváth azt mondta, tudomása szerint a KDNP országos vezetése közölte az érdi szervezettel, hogy a szövetséges fideszes jelölttel, a várost jelenleg is vezető T. Mészáros Andrással szemben nem indítanak jelöltet.

Eöry Örs, az érdi KDNP-szervezet elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta: két okból álltak el Horváth támogatásától. Egyrészt azért, mert a KDNP országos vezetése megkérte a szervezetet, hogy ne "menjenek" szembe a pártszövetséggel, másrészt azért, mert a helyi fidesszel két nappal korábban folytatott megbeszélésen a fideszesek nem fogadták el Horváth András személyét.