Elvitték a rendőrök a Magyar Nemzeti Gárda új kapitányát a Jobbik rendezvényéről

Vágólapra másolva!
Elvitték a rendőrök Ináncsi Józsefet, a Magyar Nemzeti Gárda új főkapitányát a Jobbik augusztus 20-ai ünnepi rendezvényéről, közölte a Jobbik pártigazgatója péntek délután. A rendőrség ezután gyanúsítottként hallgatta ki, mert a jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet nevét, és jelképeit viselte a pólóján.
Vágólapra másolva!

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója elmondta, hogy a Jobbik kampánynyitó és egyben augusztus 20-át is köszöntő rendezvényén, amelyet a margitszigeti Nagyréten tartottak, tíz rendőr odalépett a főkapitányhoz, és elvitték a XIII. kerületi rendőrkapitányságra. Onnan később a BRFK Gyorskocsi utcai épületébe szállították.

Ináncsi József éppen a büfénél beszélgetett ismerőseivel, amikor a rendőrök odaértek. Szabó Gábor elmondása szerint azért vitték el a főkapitányt, mert zöld pólójára a "Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom" felirat volt hímezve. "Ez volt az előállítás oka" - mondta.

Az incidens ellenére a résztvevők folytatták a békés ünneplést, bár azok közül, akik a helyszínen értesültek a történtekről, többen "felháborodtak" a rendőri intézkedésen, tette hozzá a Jobbik pártigazgatója és országgyűlési képviselője.

A történtek után a rendőrség az MTI többszöri megkeresésére is csak későbbre ígért tájékoztatást.

A Magyar Nemzeti Gárda vezetősége 2010. augusztus 13-i értekezletén választotta Ináncsi Józsefet a mozgalom új országos vezetőjévé, miután Kiss Róbert, a gárda korábbi főkapitánya - a Stop.hu hírportál leleplező cikkének megjelenése után - magánéleti okok miatt lemondott a posztjáról.