Zárkózottnak ismerték a helyiek az ácsi tragédia helyszínén elő családot

Vágólapra másolva!
Négy holttestet talált a rendőrség Ács egyik lakóházában csütörtökön reggel. Az áldozatok egy család tagjai, a két felnőtt és két kiskorú gyerek tisztázatlan körülmények között vesztette életét. A rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy a négy áldozattal járó bűncselekményt késsel követték el, de elkövetőt nem keresnek. Egy ácsi férfi az [origo]-nak azt mondta, a tragédia helyszínén zárkózott család élt, gyakran volt leeresztve a redőnyük, a helyiek keveset tudtak róluk.
Vágólapra másolva!

Családi tragédia történt a Komárom-Esztergom megyei Ácson csütörtökön. A város egyik lakóházában négy holttestet találtak: két gyermekét, egy férfiét és egy nőét. Az MTI névtelen rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a később önmagával is végző 28 éves férfi ölte meg 27 éves élettársát és annak két gyermekét. A bűncselekményt szerelemféltés miatt követhette el a férfi, aki orvosi kezelés alatt állt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, Makula György csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján azt megerősítette, hogy családi tragédia történt, amelyben négyen - egy 28 éves férfi, egy 27 éves nő, valamint egy 9 és egy 10 éves fiú - vesztették életüket. A két felnőtt között élettársi kapcsolat volt. Arra a kérdésre, hogyan vesztették életüket, nem kívánt válaszolni, mint ahogy arra sem, hogy az az idős férfi, akit sérülten szállítottak el a reggeli órákban a mentők a családi házból, milyen szerepet játszhatott a tragédiában.

Bár a hírügynökségi jelentésekben felmerült, hogy valamelyik áldozatot felakasztották, az ORFK szerint, az elsődleges vizsgálatok alapján a bűncselekményt késsel követték el, de a rendőrség semmilyen további részletet nem árult el arra hivatkozva, hogy még mindig tart a helyszíni szemle. Léber Gabriella, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője úgy fogalmazott, hogy nem keresnek elkövetőt, a cselekmény a házban tartózkodók között játszódott le.

Öngyilkossággal fenyegetőzött a férfi

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese az [origo]-val azt közölte: a mentők a helyszínen két gyermek és két felnőtt halálát állapították meg, az áldozatok újraélesztésére már nem volt lehetőség. A mentőszolgálat 3 mentőt és 2 helikoptert irányított a helyszínre, a helikoptereket azonban útközben visszafordították. A mentőszolgálathoz reggel 9 órakor futott be a riasztás.

Az [origo]-nak Csöbönyei Imre, Ács polgármestere délelőtt azt mondta, a város belvárosában, a Dózsa György utcában történt az eset. Az utca egy szakaszát zárták le a reggel 9 óra körül érkező rendőrök, jelenleg folyik a helyszínelés. A polgármester szerint nyomozók és helyszínelők vannak a házban, a rendőröktől eddig annyit tudott meg, hogy súlyos tragédia történt. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a környéket lezárták a rendőrök. Az [origo] tudósítójának az egyik helyszínen tartózkodó rendőr azt mondta, hogy a rendőrség a csütörtöki tragédia előtt több alkalommal volt kint a családnál, a férfi ugyanis többször is öngyilkossággal fenyegetőzött.

Zárkózott család lakott a tragédia helyszínén

Nagyon zárkózott család volt - mondta az [origo]-nak telefonon egy ácsi férfi, aki a tragédia helyszínének közelében lakik. A névtelenséget kérő férfi szerint gyakran volt leeresztve a családi ház redőnye, amelybe körülbelül egy éve költözött be a család, de még azt sem tudták róluk, hogy honnan költöztek oda. A férfi azt mondta, nem tapasztalt semmi szokatlan zajt a reggeli órákban, csak a rendőrökre figyelt fel, akik jelenleg is sokan vannak az utcán, köztük több fehér ruhás, szájmaszkos helyszínelőt is látott.

Egy ácsi férfi, aki két házra a tragédia helyszínétől lakik, az [origo]-nak azt mondta: a rendőrök által lezárt házba 1 vagy 2 éve költözött egy család. Nem tartotta velük a kapcsolatot, csak köszönő viszonyban volt velük, de úgy tudja, hogy a feleségnek az előző házzasságából volt két gyereke, akik hosszabb ideig nevelőszülőkkel éltek, majd tavaly visszakerültek hozzá. Mindkét gyerek általános iskolába járt. Azt mondta, úgy tudja, hogy a férfinak nem volt munkája.

A Dózsa György utcában lakó egyik ácsi asszony az [origo]-nak azt állította, hogy a két gyerek sokáig állami gondozásban volt, nemrég kerültek vissza édesanyjukhoz. Az asszony szerint a férfi és a nő is harmincas éveikben járhattak, de csak látásból ismerte őket. Az [origo] tudósítójának egy, a családot jól ismerő asszony - akinek a gyerekei együtt játszottak a meghalt gyerekekkel - azt mondta: a családhoz egy éve kerültek vissza a nevelőszülőktől a gyerekek. A férfi, Cs. Krisztián korábban egy komáromi hentesüzletben dolgozott, a nő, H. Mária pedig közmunkákat végzett.

Az [origo]-nak nyilatkozó forrás szerint még korábban azért adták nevelőkhöz a két fiút, mert az asszony előző férjét gyilkosság miatt börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet után több fenyegetést kaptak, ezért döntöttek úgy, hogy a gyerekek biztonsága érdekében nevelőszülőkhöz adják őket. Az MTI úgy tudja, hogy a gyermekek édesapja jelenleg is börtönbüntetését tölti, mert két évvel ezelőtt fegyverrel kirabolt egy benzinkutat és a támadás közben lelőtte a kútkezelőt. Az ORFK szóvivője ezeket az információkat sem erősítette meg.

A családot ismerő asszony szerint az utóbbi hónapokban azonban egyre nehezebben élt a család. A férfi elvesztette a munkáját, nem nagyon akart új állást találni, ráadásul egyre többet ivott - mondta a család ismerőse, aki szerint egyre több adósságot halmoztak fel. A problémák miatt ezért úgy döntöttek, hogy a gyerekeket visszaküldik a nevelőszülőkhöz. Azt tervezték, hogy a mostani hétvégén viszik vissza a gyerekeket a Bajnán élő nevelőszülőkhöz.

Az [origo] helyszíni tudósítójának több helybéli is azt mondta: a család tagjait nem nagyon ismerték, az utcán sem lehetett túl gyakran látni őket. A házzal szemben lakó egyik szomszéd az [origo]-nak azt állította, hét elején két mentő vonult ki a családi házhoz. A szomszéd azt mondta, úgy tudja, a családfő öngyilkosságot kísérelt meg.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A helyszíni képekért kattintson a fotóra!

Idén tavasszal a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében fekvő Tényőn történt családi tragédia. Egy erdőhöz közeli családi házban március 15-én este talált rá egy rokon egy teljes család - két szülő és két kislányuk - holttestére. A rendőrség szerint a férj előbb végzett a kicsikkel és a feleségével, majd öngyilkos lett. Az elmeszakértők szerint a férfi azért ölte meg a családját, mert meg akarta menteni őket további életük gondjaitól. Erről az esetről itt olvashat bővebben.