Hat embert kellett kitelepíteni Borsodban a hétfői vihar miatt

Vágólapra másolva!
A hétfő esti vihar miatt hat embert kellett kitelepíteni Borsod-Abaúj-Zemplén megye két településéről. A megyei tűzoltóságokhoz közel kétszáz bejelentés érkezett, főként kidőlt fák, illetve megrongált épületek miatt. A Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban is folyamatos a kármentés.
Vágólapra másolva!

Hat lakónak átmenetileg el kellett hagynia az otthonát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szomolyán és Nyékládházán, mert a hétfő esti vihar megrongálta a házukat. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelem közölte: a hétfői vihar után körülbelül 200 bejelentés érkezett a megyei tűzoltóságokhoz, főként kidőlt fák, illetve megrongált épületek miatt.

A vihar 55 települést érintett. Tardon a Lator patak öt utcát öntött el, 120 házat veszélyeztetett, de senkinek nem kellett kiköltöznie. Szomolyán egy öttagú családnak azonban el kellett hagynia az otthonát, mert a viharos szélben megroggyant a házuk oldala. Nyékládházán egy asszony háza rongálódott meg, őt a rokonok fogadták be éjszakára. Az épületek állapotának felmérése még tart, egyelőre nem tudni, mikor költözhetnek vissza a lakók.

A csapadék Mezőkövesden is súlyos károkat okozott: a 3-as számú főút elkerülő szakaszát lezárták, mert a szántóföldekről lezúduló víz alámosta az útburkolatot, a helyreállítás napokat vehet igénybe. Mintegy 150 esethez riasztották a helyi tűzoltókat. A legnagyobb gondot a tornádó utáni özönvízszerű esőzés okozta - mondta Koroknai Péter, a mezőkövesdi tűzoltóság parancsnoka, megjegyezve: a víz elöntötte Mezőkövesd főutcáját, a környező mellékutakat, szuteréneket, pincéket. A vihar levonulása után kedd délig alig félszáz esetben tudtak ténylegesen beavatkozni a tűzoltók, ezért még most is több olyan hely van, ahol nem tudták megkezdeni a szivattyúzást, mert nincs hova szivattyúzni. A tűzoltóparancsnok szerint valószínűleg csütörtök délelőttig sikerül a vihar által okozott károkat teljes mértékben megszüntetni.

A Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban folyamatos a kármentés, az elárasztott városrészekben a hétfő esti vihar óta mintegy 150-200 ember dolgozik. A tűzoltók váltásban, egyszerre mintegy ötven emberrel, az önkormányzat ugyanennyi munkatárssal dolgozik folyamatosan, a munkákhoz a helyi vállalkozók mellett a lakosság is csatlakozott.

A városban a legnagyobb problémát a nagy mennyiségű, átlagosan 100 milliméternyi eső okozta a polgármester szerint. A vízelvezető árkok gyorsan megteltek, így egész utcákat öntött el az a víz, néhány házat homokzsákokkal kellett megvédeni. Még kedden este is folyik a szivattyúzás és az árkok tisztítása. Csak később derül ki, hogy mekkora pusztítást is okozott a vihar.