Vízitúra miatt nem ért rá a kormánypártok melegjogi szakpolitikusa

Vágólapra másolva!
Egy hetekkel korábban betervezett vízitúra miatt nem ért rá a melegek jogairól szóló szombati beszélgetésre a Fidesz-KDNP pártszövetség szakpolitikusa. A feladatra a Fideszben kinézett Stágel Bence, a KDNP ifjúsági szervezetének elnökhelyettese az [origo]-nak azt mondta, bármikor szívesen beszél a pártja melegekkel kapcsolatos nézeteiről, de a korábban rögzített programját már nem tudta lemondani.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt három évben minden alkalommal részt vettünk a melegek jogairól szóló szigetes beszélgetésen, legutóbb a KDNP-t Rétvári Bence, a párt ifjúsági szervezetének elnöke képviselte, de én is rendszeresen megszólalok a témában" - mondta az [origo]-nak Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökhelyettese, akit a Fidesz-KDNP pártszövetség kért fel, hogy vegyen részt a szombati beszélgetésen. Stágel azt mondta, szívesen elment volna a Szigetre, de egy hetekkel korábban betervezett vízitúra miatt nem tudott megjelenni a rendezvényen.

A Sziget fesztivál Magic Mirror nevű sátrában szombaton az MSZP, az LPM és a Jobbik politikusai vitatták meg homoszexuálisok jogaival kapcsolatos esélyegyenlőségi kérdéseket. A Jobbikot képviselő politikus a kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, pártja nem támogatja az azonos neműek házasságát és azt, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe. Az eseményről szóló MTI-tudósítás szerint az MSZP politikusa azt mondta, nem lehet különbséget tenni hetero- és homoszexuális párok között az együttélésük módjában, az LMP szakpolitikusa pedig kijelentette, támogatnák a homoszexuális párok örökbefogadáshoz való jogát. A szervezők a Fideszt és a KDNP-t is megkeresték, de nem akadt senki, aki a két pártot képviselhette volna a beszélgetésen.

A rendezvényt szervező Pálfi Balázs, rádiós újságíró az [origo]-nak azt mondta, már hónapokkal korábban, még a kormányváltás környékén megkereste a parlamenti pártokat, hogy küldjenek egy-egy szakpolitikust az augusztus 14-i kerekasztal-beszélgetésre. Pálfi szerint a három ellenzéki párt viszonylag hamar visszajelzett, a KDNP és a Fidesz sajtómunkatársai viszont hetekig nem tudták megmondani, ki vagy kik képviselik a kormánypártokat a rendezvényen. Pálfi azt mondta, a KDNP végül jelezte, hogy ők nem találtak olyan szakpolitikust, aki ráérne az adott időpontban, a Fidesz viszont még a beszélgetést megelőző napon sem jelzett vissza.

A Fidesz sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták, jóval a rendezvény előtt felkérték Stágel Bencét, hogy a beszélgetésen képviselje a Fidesz-KDNP pártszövetséget, de az IKSZ elnökhelyettese hetekkel korábban jelezte: augusztus 14-én szabadságon lesz, mert az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szokásos nyári vízitúráján vesz részt. Stágel azt mondta, nem akart kitérni a meghívás elől, és ha ráért volna szombaton, szívesen elmondta volna, mit gondol a család intézményéről vagy a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatáról.

Stágel Bence az [origo]-nak azt mondta, bár vannak nézetkülönbségek a Fidesz és a KDNP között a melegek jogainak megítélésében, abban mindkét párt egyetért, hogy meg kell védeni a család és a házasság intézményét, azt nem lehet az azonos neműek kapcsolatára kiterjeszteni. Stágel szerint a Bajnai-kormány alatt bevezetett regisztrált élettársi kapcsolatról a "világnézeti alapon álló" KDNP-nek az a véleménye, hogy nagyon hasonlít a házasságra, ezért ezt a jogi megoldást sem támogatják, de meg fogják vitatni a Fidesszel, hogy a készülő - 2011-ben a parlament elé kerülő - új Polgári törvénykönyvbe milyen formában illesszék be ezt az intézményt. Az IKSZ elnökhelyettese azt mondta, sok függ attól, hogy van-e valós igény a társadalomban erre az intézményre, márpedig szerinte az, hogy eddig csak hatvan ilyen kapcsolatot regisztráltak, igazolja, hogy nincs.

Stágel szerint a KDNP határozottan elutasítja, hogy meleg párok gyermeket fogadhassanak örökbe, de pártja nem támogatja a homoszexuálisok közti öröklést sem. Stágel azt mondta, a hazai jog már most is kellő védelmet nyújt a diszkrimináció ellen, hiszen még külön esélyegyenlőségi hivatal is működik, így nem látja értelmét a melegeket védő jogok bővítésének sem.