Nem tudott felszállni a mentőhelikopter a viharban

Vágólapra másolva!
Több településen is gondot okozott a vasárnapi vihar: a Tolcsvai Borfesztiválon ezrek próbáltak fedett helyre jutni a jégesőben, míg Nyíracsádon egy mentőhelikopter nem tudott felszállni egy sérülttel a viharos időjárás miatt. A nyíregyházi tűzoltóság is áram nélkül maradt, a leszakadt vezetékek miatt pedig a MÁV pótlóbuszokkal szállítja az utasokat az egyik vonalon.
Vágólapra másolva!

Sátrakba, a fedett színpadra menekültek a vendégek a Tolcsvai Borfesztiválon a vasárnap délutáni vihar elől. Vojnár László, a település polgármestere elmondta: a helyi iskolát is ki kellett nyitni, hogy a több ezer ember be tudjon húzódni a vihar elől. A zivatar nagy jégesővel érkezett.

A vihar más borsodi településen is gondot okozott, helyi információ szerint Sajószentpéteren három centiméter körüli jég esett.

Debrecen főterén is teljesen szétverte a hétvégi kulturális rendezvényre felállított sátrakat, faépítményeket, pavilonokat a térségen végigvonuló szélvihar. Az esővel, szinte folyamatos villámlással és mennydörgéssel érkező orkánerejű szél elsősorban Debrecen, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Ártánd, Komádi, Zsáka és Vekerd térségében, illetve a 33-as és a 47-es főút mentén okozott károkat - közölte Kerek László tűzoltó, térségi katasztrófavédelmi ügyeletes.

Nem tudott felszállni a mentőhelikopter

Az időjárási helyzet miatt nem tud felszállni a mentőhelikopter egy életveszélyes sérülttel a hajdú-bihari Nyíracsádon, ezért mentőkocsit küldtek érte - közölte Nagy Éva mentésvezető vasárnap este. A település belterületén egy személygépkocsi kerékpárost gázolt el, aki súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

A sérültért mentőhelikoptert küldtek, amely leszállt, s megkezdték a kerékpáros helyszíni ellátását, de a viharos idő miatt a gép már nem tudott levegőbe emelkedni, hogy a beteget a debreceni Kenézy kórház baleseti sebészetére szállítsa. A sérültért mentőkocsit kellett küldeni, a helikopter a helyszínen várja meg a vihar elmúltát, hogy visszatérhessen állomáshelyére.

Fakidőlések és épületkárok

Tizennyolc vízitúrázót elért a vihar Tiszakarádnál, emiatt nem sikerült partot érniük és a sötétben nem tudtak tájékozódni sem. Végül a sátoraljaújhelyi tűzoltók mentették ki őket vasárnap este.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye csaknem felét érintette a vasárnap este átvonuló vihar: fák dőltek ki, de épületekben is keletkeztek károk - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete. A mennydörgéssel, sűrű villámlással és felhőszakadással érkező zivatar körülbelül este hat óra tájban érte el a térséget. A vihar leginkább Felső-Szabolcsot érintette.

A katasztrófavédelem megyei ügyeletére folyamatosan érkeznek a hívások, a Nyíregyházához közeli Újfehértón főként vízszivattyúzáshoz vonultak a tűzoltók. Az egyik lakás tetejét megbontotta a szél, a város déli részén pedig szünetel az áramszolgáltatás, csakúgy, mint a megyeszékhely több városrészében.

A Szolnok megyei Jászkisérről is több mint hatvan bejelentés érkezett a tűzoltókhoz a vihar miatt. A bejelentők fakidőlések, elektromos vezetékek leszakadása és megbontott háztetők miatt kértek segítséget. Kisebb viharkárok keletkeztek a Heves megyei Viszneken, oda a jászárokszállási tűzoltókat riasztották.

Nem volt áram a tűzoltóságon sem

Nyíregyházán vasárnap este a vihar miatt még a tűzoltóságon sem volt áram, a szokásos segélyhívó számok sem működtek. Az áramszolgáltatás este negyed tíz körül állt helyre. A városban egy nagyteljesítmányű transzformátorba csapott bele a villám kora este, ezért nem volt áram a település kétharmadában. A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig nagyon sok riasztás érkezett a megyéből a vihar miatt Demecserből, Ibrányból és Nyíregyházáról, főleg elöntött pincék, kidőlt fák és megrongált tetők miatt.

A Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony vasútvonalon Nyírbogdány és Demecser között fákat döntött a pályára a vihar. Az így megrongálódott felsővezeték miatt álla a forgalom, a MÁV-START Zrt. vonatpótló autóbuszokat kért a nyíregyházi Volán társaságtól - közölte a MÁV sajtóügyeletese, Both Ferenc. A vágányok fölött a felsővezetéket csak a holnap reggeli órákra tudják helyre állítani.