Elvitte egy veszprémi óvoda tetejét az éjszakai vihar

Vágólapra másolva!
Veszprémben egy óvoda tetejét vitte el a vihar, Pest megyében pedig egy villámcsapás miatt kigyulladt épület mellől kellett több tucat gázpalackot kimenekíteniük a tűzoltóknak péntek éjjel - közölte a katasztrófavédelem. A tűzoltók éjjel kétszer annyi riasztást kaptak, mint máskor egy egész nap alatt.
Vágólapra másolva!

Szombat reggelig összesen 346 esetben kellett kiszállniuk a tűzoltóknak az országban a péntek éjszakai vihar miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A riasztások száma késő éjjeltől hajnalig több mint a duplája volt egy szokásos egész napi átlagnak.

A szolgálat megerősítésére egyedül a Veszprém megyei ügyeleten volt szükség a sok hívás miatt. A tűzoltókat elsősorban fakidőléshez, vízszivattyúzáshoz, épületkárokhoz és villámcsapás okozta károkhoz riasztották. A legtöbb kárt a vihar Veszprémben, Somogyban és Zalában okozta, Veszprém megyén belül leginkább Pápát, Ajkát és Veszprémet érintette a vihar.

Veszprémben, az Avar utcában a vihar leszakította és elvitte egy óvoda teljes tetőzetét - közölte a megyei katasztrófavédelem. A megyeszékhelyen mintegy 15-20 helyen dőlt ki fa villanyvezetékre vagy szakadt el a vezeték, és különösen a dózsavárosi területen keletkeztek jelentősebb károk, ahol fák dőltek autókra, közútra, épületekre, illetve elektromos vezetékekre.

A Veszprém megyei tűzoltók még szombat délelőtt is dolgoztak, a fővárosi tűzoltók viszont a Budapesten keletkezett viharkárokat már felszámolták. Egy kiemeltebb esemény volt Pest megyében: Nyáregyháza településen egy családi ház tetőszerkezetét villámcsapás érte, és kigyulladt. A ház alagsorában vegyesbolt, felette lakótér volt, és a kiérkező dabasi és monori tűzoltóknak a ház mellett lévő PB gázpalack tárolóból 76 gázpalackot kellett eltávolítaniuk. A ház tetőszerkezete teljes terjedelmében leégett, személyi sérülés nem történt.