Az MSZP-székház eladását is vizsgálná az elszámoltatási biztos

Vágólapra másolva!
Beszámolt a kormánynak eddigi munkájáról Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, aki újabb ügyeket fog kivizsgálni - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a vizsgált ügyek listájára felkerült többek közt az MSZP székházának eladás, a MÁV Cargo szerződései.
Vágólapra másolva!

Újabb ügyek kerültek az elszámoltatási kormánybiztos elé: az MSZP Köztársaság téri korábbi székházának eladása, a Mahart és a MÁV Cargo szerződései, valamint a Dataplex-ügy - írja a Magyar Nemzet.

A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a csütörtöki kormányülésen Papcsák Ferenc kormánybiztos beszámolt eddigi munkájáról. A gyanús ügyek vizsgálata a jövő év elejéig is elhúzódhat, bár egyes kérdésekben várhatóan novemberig lezárulhat a vizsgálat, így 2011 első negyedévében elkezdődhet a vizsgálat alapján a jogi háttér átalakítása.

Nagy Anna kormányszóvivő megerősítette, hogy a kormány meghallgatta Papcsák beszámolóját az ötfős testület eddigi munkájáról, és azt is, hogy csúszhat a vizsgálat lezárása. A lap szerint jövő héten az elszámoltatási kormánybiztos nyilvánosságra hozhatja, megállapításai alapján mekkora kárt okoztak az államnak a Gyurcsány-kormány alatti korrupciós ügyek.

A Fidesz még 2007-ben kérte az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja ki az MSZP székházának értékesítését, mert a párt szerint a Jókai téri épület eladásakor kár érhette az államot. Ismeretlen tettes ellen jelenleg is nyomoznak az úgynevezett Dataplex ügyben, a céget 2005-ben vásárolta meg a Wallis Zrt. közel 2,5 milliárd forintért, majd pár hónappal később ciprusi vállalkozásokon keresztül a duplájáért adta el.

Papcsák Ferenc korábban több, szerinte gyanús ügyet nevezett meg, amelyet kormánybiztosként vizsgálna: a Wallis-csoport, Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Nemzeti Bank több ügyletét, a ferihegyi repülőtér és a Malév privatizációját, illetve a 2006-os választások előtt közölt államháztartási adatok valódiságát. A Fidesz egyik választási ígérete volt a szerinte gyanús ügyek feltárása és a felelősök elszámoltatása.