Behajtási díjat vezetne be a belvárosban az LMP

Vágólapra másolva!
Behajtási díjat vezetne, be, energiahatékonyabbá tenné a régi belvárosi épületeket is, és beleszólást engedne az embereknek a költségvetés kialakításába az LMP Budapesten. Jávor Benedek, a párt főpolgármester-jelöltje pénteken mutatta be az LMP budapesti programját.
Vágólapra másolva!

Behajtási díjat vezetne be Budapest belvárosában az autósoknak az LMP. Többek között ezt tartalmazza az a párt Élhető Budapest címet viselő programja, amelyek pénteken mutatott be Jávor Benedek főpolgármester-jelölt. Jávor szerint az LMP "visszaadná a lakóinak" Budapestet, amely olyan város lenne, amelyet nem politikai oligarchák, gazdasági érdekcsoportok, hanem saját lakosai irányítanak.

A közpolitikai döntések átláthatóbbá tétele érdekében bevezetnék a "részvételi költségvetést", ahol az emberek beleszólhatnának a büdzsé elkészítésébe, "városrész-önkormányzatokat" hoznának létre, valamint ígéretet tettek a korrupció visszaszorítására.

A párt csillapítaná a belváros autóforgalmát, ezért behajtási díjat vezetne be a következő ciklus első felétől, egyúttal fejlesztené a közösségi közlekedést, átalakítaná a BKV-t, kibővítené a gyalogos- és újrarendezné a városi tereket.

Takarékosabb belvárosi épületek

Jávor közölte, Budapestnek alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz és csökkenteni kell a főváros szén-dioxid-kibocsátást. Ennek érdekében szerinte ki kell szélesíteni a panelprogramot, és a belvárosi épületeket is energiahatékonyabbá kell tenni.

A városlakók életminőségét szociálisbérlakás-programmal és a lakhatási támogatások rendszerének kiszélesítésével javítanák. Az egészségügyben erősítenék a prevenciót és javítanák a házi betegellátó-rendszert. Fejlesztenék az óvodai, bölcsődei ellátást, támogatnák a családi napközi intézményeket és elősegítenék a fővárosi általános iskolák egységesítését. A programban szó esik sportról és a független kultúráról is.

Az LMP fővárosi listavezetőjének személyére vonatkozó kérdésre a főpolgármester-jelölt azt mondta: a fővárosi listáról a hétvégén dönt regionális kongresszuson a párt; listavezető lehet ő is, de a küldöttek fognak dönteni. Azt mondta, felmerült, hogy a listán szerepeljen Kaltenbach Jenő volt ombudsman neve is.

Arra a felvetésre, hogy a párt össze tudja-e gyűjteni a kellő számú ajánlószelvényt, Jávor Benedek azt válaszolta: az eddigi választásokon sem segített senki gyűjteni a pártnak, az aktivisták "heroikus munkával" az utolsó pillanatra összegyűjtötték azokat. Szerinte Budapesten, és azokban a vidéki városokban, ahol elindulnak, az LMP összegyűjti a szükséges számú szelvényt.