Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy a romák elleni támadások egyik gyanúsítottja, a korábban szerződéses katonaként szolgáló Cs. István kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal. A minisztérium szerint a gyanúsítottnak a támadások idején már nem volt kapcsolata tartótisztjével, mert koszovói külszolgálata után egy évvel leszerelt.
Vágólapra másolva!

Valóban kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH) a romák elleni támadások egyik gyanúsítottja, de a gyilkosságok ideje alatt, mivel leszerelt a honvédségtől, már nem informálta a titkosszolgálatot - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.

A HM azt közölte: a gyilkosságsorozat idején - a föllelhető iratok bizonysága szerint - Cs. Istvánnak már nem volt kapcsolata tartótisztjével, mert koszovói külszolgálata után egy évvel leszerelt. "A KBH tehát szakszerűen járt el, amiről a rendőrségi jegyzőkönyvek is tanúskodnak, hiszen a kihallgatott kapcsolattartó a gyilkosságokról érdemi információval nem rendelkezett" - tudatta a HM sajtófőnöke.

A Blikk pénteki számában jelent meg, hogy a Honvédelmi Minisztérium korábbi közleményével ellentétben Cs. István mégis kapcsolatban állt a Katonai KBH-val. A lap szerint a korábban szerződéses katonaként szolgáló férfi a honvédségi szervezetnek kémkedett, leszerelt és aktív katonákról szállított információkat hosszabb időn keresztül. A lap értesülését a roma sorozatgyilkosságok nyomozását ellenőrző parlamenti ténymegállapító bizottság fideszes tagja, Demeter Ervin megerősítette.

A romák elleni támadássorozattal négy embert gyanúsítanak: K. Árpádot, K. Istvánt és P. Zsoltot társtettesként, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, csoportos fegyveres rablással és lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel, Cs. Istvánt - aki két helyszínen sofőr volt - pedig előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel.

2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, tavaly február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét. A támadássorozatról szóló összes cikkünket itt megtalálja.