Vágólapra másolva!
Sok önkormányzat nem tud róla, hogy illegális idősotthon működik a területén. Az [origo] olyan településeket keresett meg, ahol engedély nélküli otthonokat lepleztek le. Több helyen érkeztek ugyan bejelentések, a szabálytalan létesítmények mégis zavartalanul üzemelhettek. Az egyik például vendégházként, egy bentlakásos intézmény pedig papíron csak nappal működött.
Vágólapra másolva!

"Miért, az illegális?" - csodálkozott a nagykőrösi polgármester, Czira Szabolcs, amikor az [origo] a Pest megyei településen engedély nélkül működő idősotthonról akarta megkérdezni. Tizenhat másik létesítmény mellett a nagykőrösi bentlakásos intézmény is szerepel azon a listán, amelyet az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) hozott nyilvánosságra a héten azokról az idősotthonokról, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, illetve nincs is működési engedélyük. A nagykőrösi polgármester azt mondta, nem is tudott arról, hogy az egyik helyi magánszemély - akinek a hatóság csak a monogramját tette közzé - illegálisan vállalta el tíz ember gondozását.

Ezzel szemben a Csongrád megyei Nagymágocson több helyi lakostól is érkezett bejelentés arról, hogy valószínűleg szabálytalanul lát el idős embereket egy helyi asszony - tudtuk meg Varga Ilonától, a helyi jegyzőtől. Az asszony egyéni vállalkozóként hat főről gondoskodott, a jegyző szerint még hirdette is szolgáltatását az egyik helyi lapban. Varga szerint a dolog érdekessége, hogy az asszony a megyei önkormányzat által fenntartott, 350 főt ellátó helyi szociális otthonában dolgozik főállásban, a jegyző szerint a mai napig.

A hatóság a megfelelő feltételek hiánya miatt összesen 400 ezer forint bírságot szabott ki az asszonyra, de hiába kötelezték arra, hogy hagyjon fel a tevékenységgel, ő ezt a jegyző szerint megtagadta. Arra hivatkozott, hogy nem szociális ellátást végez, hanem ápolást és gondozást, melyre szerződést kötött az ellátottakkal. Később egy másik jogi lehetőséget próbált kihasználni: az ellátott emberekkel eltartási szerződést kötött, így az ügy máig nem zárult le, még tart a közigazgatási per. Ugyanakkor az ÁFSZ listájából az derül ki, hogy a több százezres bírság befizetésére részletfizetési kedvezményt kapott.

Csak az építési engedély miatt tudtak róla

Az Aranybárka Egyház elnevezésű nonprofit szervezet a Fejér megyei Seregélyeshez tartozó Szőlőhegy nevű külső területen - az ÁFSZ listája szerint - szintén működési engedély nélkül nyitott otthont. Itt közel 60 idős, illetve pszichiátriai és szenvedélybeteg gondozott élt úgy, hogy a hatóság szerint nem voltak meg a megfelelő tárgyi és személyi feltételek. "Az egyház gárdonyi vezetője először felvette a kapcsolatot az önkormányzattal, építési engedélyt kért a Szőlőhegyen felvásárolt területekre, de ekkor még úgy volt, hogy szenvedélybetegek számára akar létrehozni egy otthont" - mondta Horváth Károly, a seregélyesi önkormányzat munkatársa. Mint mondta, egy távol eső, régen ipari területről volt szó, és "mozgás sem nagyon volt", így később már nem tudták, mi folyik ott.

Végül bejelentést kaptak arról, hogy a központ valószínűleg szabálytalanul működik, a képviselő-testület foglalkozott is a kérdéssel - tette hozzá Horváth. Az Aranybárka Egyházat a szolgáltatás abbahagyására kötelezték, de mivel a másodfokú döntés ellen is keresetet nyújtott be, jelenleg még itt is folyik a közigazgatási per.

Ugyanígy, csak a megkért építési engedély miatt tudott egy másik illegális otthon létezéséről az üllői önkormányzat - mondta Földváriné dr. Kürthy Krisztina, a helyi jegyző. Több évvel ezelőtt kért engedélyt a szomszédos Gyömrőn székhellyel rendelkező cég egy üllői ház átalakítására, de mostanáig senki nem jelezte az önkormányzat felé, hogy ott szabálytalanul gondoskodnának idősekről - tette hozzá. Sőt, a Senior Apartmanház működtetője egyszer meg is kereste a helyi önkormányzatot azzal az ajánlattal, hogy vásároljanak férőhelyet az otthonban. A jegyző szerint azonban nem éltek a lehetőséggel, mert magasnak találták az árat.

Az apartmanház - amely honlapja szerint olyan "szépkorú embereknek épült, akik az állandóságot, a biztos támaszt keresik" - így éveken át zavartalanul működött, miközben a hatóság által közzétett lista szerint 800 ezer forint bírságot kell fizetnie, mert ehhez nem voltak meg az előírt feltételek. Az apartmanházat vezető alapítvány később kft.-vé alakult, de folyamatosan működött "ugyanazokkal a lakókkal". Az intézményt a jogerős hatósági határozat után bezárták, viszont a fenntartó a lakókat visszaköltöztette a kiürített épületbe - derül ki az ÁFSZ listájából. Azóta helyszíni szemlét tartottak a Senior Apartmanházban, és a "tényállás tisztázása folyamatban van".

Idősek a vendégházban

Az ÁFSZ adatai alapján Hajdúszoboszlón egy "vendégházban" élt több mint húsz gondozott, itt ugyanis a működési engedély nélkül gondozást vállaló kft. vendéglátó tevékenységnek tüntette fel az idősellátást. "Csak annyit lehetett hallani, hogy nem túl jók a körülmények az otthonban, de egyetlen panaszbejelentés sem érkezett" - mondta Farkasné dr. Ungvári Ilona, a hajdúszoboszlói önkormányzat szociális csoportvezetője. Értesülései szerint nem ez az egyetlen hasonló intézmény a településen, de konkrét információkkal nem tudott szolgálni, hiszen hivatalosan ezekről sincs tudomása az önkormányzatnak.

A közzétett lista alapján Debrecenben és Kaposváron több illegális idősotthont is lelepleztek. "A bentlakásos otthonok nem hozzánk tartoznak, ezeknek a működését a Regionális Államigazgatási Hivatalok engedélyezik, és ha gond van, ők záratják be" - mondta Szekeres Antal, a debreceni jegyző. Így a városban működő egyik szabálytalan intézményről is csak akkor értesültek, mikor azt bezárták, viszont az önkormányzatnak így gondoskodnia kellett az ápolás, ellátás nélkül maradt debreceni lakosokról.

Szekeres szerint egy másik körbe tartoznak azok az ügyek - amire szintén több példa akadt a Hajdú-Bihar megyei székhelyen -, amikor papíron csak nappali ellátást nyújtó intézményekről derült ki, hogy valójában bentlakásos otthon. "Ilyen eset miatt magam tettem büntetőfeljelentést, ahogy a törvény előírja" - mondta a jegyző. Megjegyezte, "nem volt problémamentes" megoldani, hogy az illegális létesítmények felszámolása után el tudják helyezni a fedél nélkül maradt időseket. (A múlt héten az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal szociális és gyámhivatalának főosztályvezető-helyettese, Ferencz Zoltánné azt mondta az MTI-nek, hogy százra tehető azoknak az idős embereknek a száma, akiket engedély nélküli, illegális gondozóházakban ápolnak Hajdú-Bihar megyében, elsősorban Debrecenben, sok esetben méltatlan körülmények között.)

Rendszeresen bírságolják, hiába

Kaposváron egy közhasznú alapítvány vállalta el kilenc ember gondozását, azonban erre nem volt engedélye. Mikor felszólították, hogy hagyjon fel a tevékenységével, akkor a gondozottak egy része elköltözött, de az ÁFSZ adatai alapján újabb beköltözőkkel mégis folytatta az illegális idősgondozást. Jelenleg még itt is tart az eljárás, hogy megállapítsák, egyáltalán ki látja el az időseket, ugyanis az alapítvány helyett annak vezetője "mint magánszemély" vette át az idősek ellátását.

A somogyi megyeszékhelyen egy másik magánszemély egyszerre négy helyszínen gondoskodik összesen 62 idős emberről, a hatóságok szerint szintén hiányos feltételek mellett. Az asszonyt is már többször kötelezték a törvénysértő vállalkozásának megszüntetésére, de erre annak ellenére sem hajlandó, hogy a lista szerint "a hatóság rendszeresen szociális igazgatási bírságot szab ki mind a négy helyszínen". A kaposvári aljegyző, Farkas Edit kérdésünkre mindössze azt közölte: az önkormányzatnak nincs hatásköre az illegális otthonokkal kapcsolatban, így nem tud információkkal szolgálni az ügyben.

A lista közzététele után a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) kedden arra hívta fel a figyelmet: ha bezárják az illegális otthonokat, nehéz üres helyet találni az ott lakóknak. A hozzátartozók nem tudják megoldani a gondozásukat, más szociális otthonokban kell helyet találni nekik, de az üres helyekre többen várnak. Az illegális otthonokkal szemben az FSZH szerint az engedéllyel működő szociális intézményekben folyamatosan ellenőrzik, hogy betartják-e a jogszabályokat.