Kihallgatná az ügyészség az Orbánnal is tárgyaló sukorói befektetőt

Vágólapra másolva!
Tanúként hallgatná meg az ügyészség a sukorói kaszinóberuházás ügyében Ronald S. Lauder amerikai üzletembert, aki év elején Orbán Viktor Fidesz-elnökkel tárgyalt a sukorói befektetésről - írja a Népszava és a Blikk. A lapoknak a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője is megerősítette, hogy nemzetközi jogsegélyt kértek az üzletember kihallgatásához. A beruházáshoz kapcsolódó telekcserék miatt az ügyészség hűtlen kezelés gyanújával nyomoz.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi jogsegély keretében kérte a Sukoró-ügyben a nyomozó ügyészség Ronald S. Lauder amerikai üzletember tanúkihallgatását - mondta a Blikknek és a Népszavának Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Keresztes szerint már megkeresték ezügyben az amerikai igazságügy-minisztériumot, és jelenleg válaszra várnak. Lauder azért került az ügyészség látóterébe, mert kiderült, hogy idén év elején Orbán Viktor Fidesz-elnökkel tárgyalt a tervezett sukorói kaszinó-beruházásról.

Keresztes a Népszavának azt mondta, másokat is meghallgatnának a Velencei-tó partjára tervezett kaszinóberuházás ügyében, de egyelőre azonban nincs köztük George Pataki, New York állam volt kormányzója. A Népszava szerint az Orbán-Lauder találkozón Orbán Lauder értésére adta, hogy a Sukorói beruházás kulcsfigurája, Joav Blum izraeli-magyar üzletember helyett szívesebben látná a beruházásnál George Patakit. Keresztes azt is hozzátette, hogy Orbán Viktort nem fogják tanúként meghallgatni, hiszen a Lauderrel folytatott tárgyalásáról és annak témájáról az ügyészségnek "hivatalosan" nincs tudomása.

A Népszava kedden forrás megjelölése nélkül azt írta: Orbán Viktor még Fidesz-elnökként, de már a kormányzásra készülve egyeztetett szűk körben a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodójával, Ronald Lauderrel. A Hírszerzőnek kedden Havasi Bertalan megerősítette az információt, amely szerint találkozott Orbán Viktor és Ronald Lauder. Az LMP ezután levélben tett fel kérdéseket Orbánnak a találkozó részleteiről, de Schiffer András frakcióvezető szerint csak egy "semmitmondó és gúnyos" választ kaptak (erről itt olvashat).

A Blikk a találkozóról azt írja, hogy az januárban történt Martonyi János jelenlegi külügyminiszter szadai villájában. A lapnak a találkozót a Miniszterelnökség azzal magyarázta, hogy Orbán rendszeresen találkozik külföldi befektetőkkel, és a Lauderrel folytatott megbeszélés is "ezen találkozók sorába illeszkedett". A találkozón Nagy Anna kormányszóvivő szerint Orbán azt közölte Lauderrel, hogy "Magyarországon be kell tartani a törvényeket".

A Fidesz korábban kemény bírálta az előző kormányokat a Sukoróra tervezett beruházás miatt. Kormányra kerülve miniszterelnöki megbízottként Budai Gyulát "az állami földek jogellenes elherdálásának" vizsgálatával bízták meg, aki többek között a sukorói ügyet is vizsgálja. Budai a csütörtöki Blikknek azt mondta, nem tudja, miről tárgyalt Orbán és Lauder, de ezzel neki szerinte nem is kell foglalkoznia.

King's City néven másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházást tervezett Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez úgy jutottak hozzá, hogy felajánlották cserére a magyar államnak a Pest megyében található - összesen 183 hektáros - földeket. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz az ügyben, az ügyészség gyanúja szerint az állami földeket alul, a befektetőét pedig felülértékelték a csere során.