Toroczkai lesz a Jobbik listavezetője Csongrádban

Vágólapra másolva!
Toroczkai László kapja a Jobbik listavezető helyét a párt Csongrád megyei önkormányzati választási listáján - írja a Magyar Nemzet. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom korábbi elnökének jelölésével a Jobbik szóvivője szerint a párt szövetségeit igyekszik megerősíteni. Toroczkai a 2006-os zavargások és későbbi tüntetések miatt többször ketült összetűzésbe a hatóságokkal, és bírságot is kapott gyülekezési jog megsértéséért, később azonban a bíróság felmentette.
Vágólapra másolva!

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) korábbi elnöke vezetheti a Jobbik Csongrád megyei listáját az őszi önkormányzati választásokon - erősítette meg a csütörtöki Magyar Nemzetnek Dúró Dóra, a párt szóvivője. Toroczkai jelölését a helyi pártszervezeteken kívül a Jobbik országos elnöksége is jóváhagyta már - közölte a szóvivő, aki szerint a jelölés megerősíti a HVIM és a Jobbik szövetségét.

A mozgalom és a párt már az országgyűlési választásokon is együttműködött, akkor a HVIM jelenlegi elnöke, Zagyva György Gyula került befutó helyre a párt listáin. Zagyva a választások óta a Jobbik parlamenti képviselője úgy, hogy nem tagja a pártnak.

Toroczkai László a 2006 őszi zavargások egyik kulcsszereplője volt, ő szólította fel a Kossuth téri tömeget, hogy vonuljanak át a Szabadság térre, a Magyar Televízió székházához. A székházostrom miatt a férfi ellen a rendőrség 10 millió forintos kártérítési pert is indított, ezt azonban több fordulóban jogerősen elvesztette, mivel a bíróság szerint Toroczkai nem tehető felelőssé a székház megtámadásáért.

A HVIM korábbi elnöke a székházostrom mellett több más tüntetéssel is felhívta magára a figyelmet, rendszeresen tüntetett Budaházy György szabadon bocsátásáért, egy pozsonyi tüntetése miatt pedig 2006-ban 5 évre kitiltották Szlovákiából. Viszonya a szegedi hatóságokkal sem volt felhőtlen, a szegedi rendőrség 40 ezer forintos bírságot szabott ki rá gyülekezési joggal való visszaélés miatt, a szegedi bíróság azonban később megsemmisítette ezt a döntést.

Dúró Dóra a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy Toroczkai László tősgyökeres Csongrád megyei, ráadásul ismert személyiség, és ez reményeik szerint előnyt jelenthet a választásokon. A HVIM volt elnökét a Jobbik megyei listáján Tóth Péter megyei elnök, majd a párt megyei alelnökei követik.