Kecskét visznek Orbánnak az elmosott szikszóiak

Vágólapra másolva!
Kecskével és petícióval várja Orbán Viktor miniszterelnököt több mint 300 szikszói árvízkárosult csütörtök délután a Parlament főbejáratánál. A szikszóiak szerint a kormány igazságtalanul döntött az árvízben megrongálódott házak újjáépítéséhez odaítélt támogatásokról.
Vágólapra másolva!

Több mint háromszáz szikszói árvízkárosult család aláírásával ellátott petíciót szeretne átadni csütörtök délután a város küldöttsége a Parlament főbejáratánál Orbán Viktor miniszterelnöknek. A szikszói árvízkárosultakból álló delegációt a 2006-ban az MSZP-SZDSZ közös jelöltjeként megválasztott polgármesterr, Füzesséri József vezeti. A petíció mellett ajándékot, egy kecskét is visznek a küldöttek, amivel azt szeretnék kifejezni, hogy a kárt okozó Vadász patak a magyar állam tulajdona, annak minden hasznával és felelősségével - közölte Maros Éva önkormányzati szóvivő.

A szikszóiak még július 17-én a tartottak egy tiltakozó fórumot a településükön, ahol az igazságos segítségnyújtásra hívták fel a kormány figyelmét. Azt nehezményezték, hogy a májusi és a júniusi árvízi tragédia után a károsultak nem tudnak önerőből talpra állni ezért nyílt levelet írtak a kormánynak, amelyben azt kérték, változtasson azon a döntésén, hogy csak azokat az ingatlantulajdonosokat segítik állami támogatással, akiknek a kormány által megjelölt időpontig összedőlt a házuk. Sem azoknak nem kívánnak segíteni, akiknek a kiszáradás után válik lakhatatlanná a házuk, sem azoknak, akiknek az otthona komoly szerkezeti károkat szenvedett.

Bakondi György miniszteri biztos 2010. július 19-én keltezett, Szikszó polgármesterének címzett levelében arról ír, az önkormányzat vegye fel a kapcsolatot a karitatív szervezetekkel, ahol egy együttműködési megállapodás keretében lehetőség van a nagyobb károkat szenvedett, de nem életveszélyes állapotban lévő lakóházak helyreállításához szükséges anyagi forrásokat szerezni. A Magyar Ökonomikus Szeretetszolgálat azonban arról tájékoztatta Füzesséri Józsefet, hogy Szikszó nem szerepel az ilyen formában a támogatott települések között - közölte a szóvivő.

A szikszóiak azt kérik a kormánytól, hogy hozzák nyilvánosságra az egyes ingatlanokat ért károkról készített felmérést, ezt hozzák az ingatlantulajdonosok tudomására, és az egyedi károk ismeretében minden tulajdonosnak nyújtson segítséget az állam az újjáépítéshez.

Füzesséri József szerint a szikszói emberek megértik az ország helyzetét, de a kormány döntését, ami semmibe veszi a jajkiáltásukat, nem tudják elfogadni. Petíciójukra szeptember 1-jéig várják az érdemi választ. Ha ez nem történik meg, akkor nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.