Hallgat a sukorói befektetővel való találkozásról Orbán

Vágólapra másolva!
Az LMP szerdán azt kérte Orván Viktor kormányfőtől, hogy hozza nyilvánosságra, miről tárgyalt a Sukoróra tervezett beruházás egyik befektetőjével. Az LMP kérésére a Fidesz levélben válaszolt, amelyben nem tértek ki a találkozó részleteire, mindössze annyit közöltek, Magyarország újra jogállam és a kormány nyitott az ország iránt érdeklődő befektetőkre. A Népszava kedden közölte, hogy Orbán tavaly ősszel találkozott az egyik befektetővel, miközben a Fidesz hevesen támadta a beruházás miatt az előző kormányt.
Vágólapra másolva!

Semmi nem derül ki Orbán Viktor és Ronald Lauder, a sukorói kaszinóberuházás egyik befektetője közötti februári megbeszélésről abból a válaszlevélből, amelyet Havasi Bertalan, a kormányfő stábjának vezetője írt válaszul az LMP kérésére.

Az LMP honlapján olvasható levélben az áll, hogy Orbán minden befektetőnek ugyanarra a tényre hívta és hívja fel a figyelmét, azaz Magyarország újra jogállam, a banánköztársaság időszaka lezárult, és a törvényeket mindenkinek be kell tartania. A levélből ezen kívül csak az derül ki, hogy Orbán jogállamiság melletti elkötelezettségét nem befolyásolja, hogy a Magyarország iránt érdeklődő befektetők melyik államból származnak.

"Semmitmondó és gúnyos levéllel válaszolt a Fidesz a kérdéseikre" - mondta az [origo]-nak Schiffer Anrdás, az LMP frakcióvezetője. Schiffer szerint a válaszlevél nem tért ki arra, hogy ki és miért szervezte meg Orbán Viktor és Ronald Lauder közötti februári megbeszélést. Schiffer azt mondta, arra sem válaszoltak, hogy mi a véleménye Orbán Viktornak a kiemelt beruházói törvényről, amelynek a megmaradása Schiffer szerint korrupciós nyomást eredményezne.

Az LMP azt kérte korábban, Orbán Viktor hozza nyilvánosságra, hogy miről tárgyalt a Ronald Lauderrel. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az erről szóló szerdai, a miniszterelnökhöz írt levelét nyilvánosságra hozta. Schiffer ebben azt írta, hogy megdöbbenve olvasták, hogy Orbán fogadta tavaly ősszel a befektetőt.

A Népszava kedden forrás megjelölése nélkül azt írta: még Fidesz-elnökként, de már a kormányzásra készülve Orbán Viktor is egyeztetett szűk körben a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodójával, Ronald Lauder üzletemberrel. A Hírszerzőnek kedden Havasi Bertalan megerősítette az információt, amely szerint találkozott Orbán Viktor és Ronald Lauder.

A Fidesz korábban kemény bírálta az előző kormányokat a Sukoróra tervezett beruházás miatt. Kormányra kerülve miniszterelnöki megbízottként Budai Gyulát "az állami földek jogellenes elherdálásának" vizsgálatával bízták meg, aki többek között a sukorói ügyet is vizsgálja.

King's City néven másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházást tervezett Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez úgy jutottak hozzá, hogy felajánlották cserére a magyar államnak a Pest megyében található - összesen 183 hektáros - földeket. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz az ügyben, az ügyészség gyanúja szerint az állami földeket alul, a befektetőét pedig felülértékelték a csere során.