Vágólapra másolva!
Budapest XIII. kerülete vezeti azt a listát, amelyet a Progresszív Intézet állított össze a legjobban működő önkormányzatokról. Itt épült a legtöbb lakás, ennek a kerületnek a legalacsonyabb az eladósodottsága, és innen kapták a legtöbb adatot a kutatók. A vizsgálat során 23 fővárosi kerület és 23 megyei jogú város önkormányzatának gazdálkodását, fejlesztéseit, humán tevékenységét és átláthatóságát vizsgálták. A sereghajtó Hódmezővásárhely.
Vágólapra másolva!

A budapesti MSZP-s vezetésű XIII. kerület van legkevésbé eladósodva, és itt építették a legtöbb új lakást az elmúlt időszakban 46 magyarországi önkormányzat közül. Ez abból a felmérésből derül ki, amelyet a Progresszív Intézet készített a közeledő önkormányzati választások alkalmából. Az intézet célja az volt, hogy a szavazás előtt megkönnyítse az adott önkormányzatok munkájának objektív értékelését.

Összesen 46 önkormányzatot (23 budapesti kerületét és 23 megyei jogú városét) értékeltek gazdálkodásuk, intézményi-infrastrukturális fejlesztéseik és humán területen folytatott tevékenységük alapján. A rangsort a szocialista vezetésű fővárosi XIII. kerület vezeti, míg a sereghajtó a fideszes vezetésű Hódmezővásárhely lett.

Adósok

A kutatás szerint a fővárosi kerületek jobban állnak, mivel a vidékiek sokkal inkább el vannak adósodva. A legnagyobb adóssággal rendelkező önkormányzat a Fidesz-KDNP vezetésű pécsi, amely 30 milliárd forinttal tartozik hitelezőknek, de az egy főre eső adósságállományt tekintve három szintén Fidesz-KDNP vezetésű önkormányzat (Hódmezővásárhely, Kaposvár és a fővárosi V. kerület) vezet. Ez az érték is a XIII. kerületben volt a legmérsékeltebb.

Néhány kivételtől (megint csak a XIII. kerület, illetve Pécs) eltekintve szinte minden önkormányzat jelentősen növelte adósságát az utóbbi négy évben, függetlenül a vezetés politikai hovatartozásától - olvasható a kutatás összesítésében.

A megszorítások miatt sok önkormányzat csökkentette jóléti kiadásait, de több helyen (a Fidesz-KDNP vezetésű Békéscsaba és Salgótarján, illetve az MSZP-s fővárosi X. kerület) nőtt a szociális juttatások nominálértéke. Az ezer főre vetített jóléti juttatásokat tekintve Salgótarján vezet, a második helyen a Belváros (V. kerület áll).

A fejlesztéseket tekintve a fideszes vezetésű V. kerület a nyerő, ahol a legmagasabb a vállalkozások száma.

Titkolózók

A kutatók célja volt az is, hogy kiderüljön, mennyire teszik átláthatóvá tevékenységüket az önkormányzatok. Ennek eredménye szélsőséges lett: az igényelt adatoknak vagy majdnem mindegyikét elérhetővé tették, vagy alig egy-két adathoz engedtek hozzáférést. A XIII. kerület itt is az élmezőnybe került Szegeddel és Békéscsabával együtt. A sereghajtó három önkormányzatból kettő Fidesz-KDNP-s (Érd és Hódmezővásárhely), illetve az Egri Lokálpatrióta Egylet (Eger) vezetése alatt áll.

A rangsor felállításakor a kutatók azt is beleszámították az étékelésbe, hogy melyik önkormányzat mennyi adatot szolgáltatott ki kérésükre. Hódmezővásárhely utolsó helye is nagyban ennek a következménye: a város vezetése ugyanis a kért adatoknak mindössze 7,27 százalékát adta ki kérésükre, ami a harmadik leggyengébb érték.

(A kutatás részletei (pdf) a Progresszív Intézet honlapján).