Októberig meghosszabbították Budaházy előzetes letartóztatását

Vágólapra másolva!
Ismét meghosszabbították Budaházy György előzetes letartóztatását. A bíróság szerint olyan súlyos büntetéssel fenyegetett bűncselekményekkel gyanúsítják Budaházyt, hogy fennáll a szökés veszélye.
Vágólapra másolva!

Két hónappal, október 19-ig meghosszabbította Budaházy György előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság - közölte kedden a bíróság. A döntést azzal indokolták, hogy a Budaházy György terhére rótt, bűnszervezet vezetőjeként elkövetett bűncselekmények egy része önmagában is kiemelkedően súlyos büntetési tétellel fenyegetett. A várható büntetés nagysága miatt megalapozott a szökés, elrejtőzés veszélye, így az eljárási cselekményeken való megjelenése feltehetően csak a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartásával biztosítható - olvasható a bíróság közleményében.

A még 2009. június 17-én elfogott Budaházyt azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, őket megfélemlítve befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt ezért terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy ezeket a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el. A férfi előzetes letartóztatását 2009. június 19-én rendelte el a Pesti Központi Kerületi Bíróság, azóta többször meghosszabbították a letartóztatását.