Lassan párolog a kormányváltást köszöntő lelkesedés

Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal csökkent azok aránya, akik szerint javulni fog egy év alatt anyagi helyzetük, olvasóink több mint fele pedig arra számít, hogy rosszabb körülmények között él majd 2011-ben, mint most - derül ki az [origo] és a Tárki júliusi felméréséből. Volt olyan kérdés, amire a szocialista kormányzás óta nem válaszoltak ilyen pesszimistán a megkérdezettek.
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebben gondolják úgy, hogy saját anyagi helyzetük jobb lesz egy év múlva a mostaninál - derült ki a Tárki és az [origo] közösen készített júliusi felméréséből. A Tárki ezer ember megkérdezésével készült reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek az áprilisi országgyűlési választások óta júliusban látták legpesszimistábban a jövőjüket.

Az [origo] olvasói még pesszimistábbak. A kérdéseinkre válaszoló körülbelül háromezer olvasó 16 százaléka vélekedett úgy, hogy egy év múlva mind saját, mind az ország anyagi helyzete ugyanolyan lesz, mint most, 54 százalékuk azonban kisebb-nagyobb romlásra számít és csak 24 százalékuk bízik a javulásban. Ennél csak júniusban volt nagyobb azon olvasóink aránya, akik romlásra számítanak.

Forrás: [origo]-Tárki
Forrás: [origo]-Tárki

Bár a felnőtt népesség egészét reprezentáló Tárki-felmérés szerint a lakosság 20 százaléka várja azt, hogy jobb lesz saját anyagi helyzete egy év múlva, ez az arány egy hónappal korábban 10 százalékponttal magasabb volt. Legutóbb februárban várták ilyen kevesen, hogy jobbra fordul az anyagi helyzetük. A lakosság 5 százaléka számít arra, hogy sokkal rosszabb lesz a vagyoni helyzete egy év múlva, mint most, 16 százaléka pedig arra, hogy valamivel rosszabbra fordul a helyzete.

A Tárki felmérése szerint a megkérdezettek mindössze 27 százaléka gondolja, hogy az ország gazdasági helyzete javulni fog, ez 10 százalékkal kevesebb, mint júniusban. Emellett 40 százalékról 47-re duzzadt azok aránya, akik nem várnak változást, és négy százalékponttal nőtt azoké, akik visszaeséssel számolnak.

Forrás: [origo]-Tárki
Forrás: [origo]-Tárki

Az [origo] olvasói viszont bizakodóbbak lettek júniushoz képest az ország kilátásait illetően. Júliusban a válaszolók 59 százaléka gondolta úgy, hogy rosszabb lesz az ország gazdasági helyzete egy év múlva, míg júniusban ez az arány 55 százalékra csökkent. A válaszolók 20 százaléka gondolja úgy, hogy egy év múlva jobb lesz a magyar gazdaság helyzete, míg 5 százaléka szerint sokkal jobb lesz.

A lakosság szerint továbbra sem mennek jó irányban a dolgok, az ezt mérő mutató először csökkent a választások óta. A válaszadóknak ezt egy -5 és +5 közötti skálán kellett osztályozniuk, az átlagos érték júliusban -0,61 lett, míg júniusban -0,54 volt. Az áprilisi választások óta most először romlott a helyzet megítélése a Tárki felmérése szerint igaz, az [origo] olvasói bizakodóbbak a Tárki által megkérdezetteknél, szerintük jobban haladnak a dolgok, mint júniusban (az átlagérték -1,49-ről -1,39-re csökkent).

Forrás: [origo]-Tárki
Forrás: [origo]-Tárki

A felmérés szerint az [origo] olvasóinak jelentős része nagyon sarkítottan látja a helyzetet. Összesen 36 százalékuk adott +5-ös vagy -5-ös értéket az ország helyzetére, azaz a válaszadók több mint harmada azt gondolja, hogy vagy teljesen jól vagy teljesen rosszul alakulnak az ország dolgai. Ezzel szemben a Tárki felmérésében csak 6 százalék választotta a legszélsőségesebb értékeket.