Elmaradt a találkozása az emberekkel Schmittnek, az "emberek emberének"

Vágólapra másolva!
Nem sikerült az emberekkel való találkozása az amúgy nyitottságot ígérő Schmitt Pálnak az államfői beiktatási ünnepségén, miután a viharos időjárás miatt az utolsó pillanatban egy zárt helyre tették át az eredetileg egy térre tervezett rendezvényt. Schmitt a beiktatási beszédében azt mondta, szerinte új alkotmányra van szükség, amelyben szerepelnie kell a keresztény gyökerekre való utalásnak. Orbán Viktor pohárköszöntőjében a legsikeresebb magyar politikusnak nevezte Schmittet.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pált pénteken iktatták be hivatalába a Sándor-palotában rendezett ünnepségen. A 11 órakor kezdődő ceremónia során körülbelül húsz percig tartott a beiktatási beszéde, amelyben főleg az összefogás fontosságáról és céljairól beszélt. Schmitt egy Wass Albert-idézettel kezdte beszédét, amely a nemzetek újjászületésének fontosságáról szól. "Külön-külön semmik vagyunk, aprócska porszemek, csak együtt lehetünk újra nemzet" - idézett az írótól Schmitt.

Az új elnök beiktatását eredetileg a Sándor-palota előtti téren tervezték tartani, ahova a hivatalos vendégek mellett beengedtek volna egyszerű érdeklődőket is, de a péntek reggeli viharos időjárás miatt az utolsó pillanatban áttették a helyszínt a palota udvarára. Oda az újságírókat sem engedték be, és a téren megjelent néhány tucat érdeklődő sem látott semmit a rendezvényből (amelyet a Magyar Televízió amúgy közvetített).

Többen emiatt panaszkodtak, és csalódottságuknak adtak hangot, amiért az időközben megjavult idő ellenére a rendezvény után sem láthatták Schmittet. Ez a programváltozás azért is kényelmetlen Schmittnek, mert az őt megválasztó Fidesz következetesen az "emberek emberének" hívta, és ő maga is azt ígérte, hogy az átlagemberek felé nyitott államfő akar lenni.

A rendezvényen több száz vendég vett részt, nem jelent meg ugyanakkor Sólyom László előző államfő, aki csütörtökön adta át a hivatalát Schmittnek egy intelem kíséretében.

Schmitt és felesége integet az újságíróknak

Schmitt a beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy szerinte új alkotmányra van szükség, amelyben szerepelnie kell Magyarország keresztény gyökereinek és utalni kell a Szent Koronára is. Ezzel jelezte, támogatja a kormány alkotmányozási törekvését.

Azt mondta, államfői programot nem hirdet, hanem alkotmányos kötelezettségein túl szeretne részt venni a nemzet felemelkedésében. Személyes célként fogalmazta meg ugyanakkor az anyanyelv védelmét, amely szerinte szükséges a nemzet fennmaradásához. Azt mondta, minden igyekezete arra fog irányulni, hogy megóvja a magyar nyelvet, és azt is céljaként említette, hogy a magyar fiatalok szépen, választékosan beszéljenek.

A sport fontosságára és az életen át tartó tanulásra is felhívta a figyelmet a saját sportmúltjára többször is utaló Schmitt, mert szerinte csak ezek segítségével lehet testben és lélekben erős, gyarapodó a nemzet. Beszéde végén köszönetet mondott családjának, és többször is megemlítette, képesnek tartja magát a köztársaság elnöki teendők ellátására.

Orbán pohárköszöntője

Orbán Viktor pohárköszöntőjében a legsikeresebb magyar politikusnak nevezte Schmitt Pált a beiktatási ünnepség utáni fogadáson - olvasható a kormányfő honlapján. A tudósítás szerint a kormányfő arról beszélt: a teljes tisztelet azért is kijár Schmittnek, mert ő valójában minden magyar embert képvisel, "ő az 'első polgár', aki megtestesít mindent, ami jó bennünk és azt is, ami esendő".

Köszöntőjében Orbán azt kívánta Schmittnek, hogy kellő méltósággal képviselje a magyarok erősségeit és esendőségét. Úgy fogalmazott: az országgyűlés jó döntést hozott, amikor Schmitt Pált köztársasági elnökké választotta, hiszen az új elnököt hazaszeretet, mások tisztelete, egyenes beszéd, józan ész és csapatszellem jellemzi.

A miniszterelnök kifejtette, Schmitt Pál - aki reményei szerint megmarad "Schmitt Pali" is - egy fantasztikus karrier csúcsára ért, hiszen sportolóként kétszer is a világ tetejére vitte Magyarországot, politikusként pedig a legsikeresebbnek tekinthető nemzetközi színtéren: az Európai Parlamentnek ő volt az első és mindaddig egyetlen magyar alelnöke.

A beiktatásról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja, míg Schmitt Pálról szóló portrénkat itt találja meg.