Sólyom lelépését megvárva küldtek el Schmittnek több fontos törvényt

Vágólapra másolva!
A pénteken hivatalba lépő Schmitt Pál dönt több olyan törvényről, amelyet a parlament az utolsó nyári ülésen fogadott el. A médiahatóság átalakításáról és több jelentős gazdasági intézkedésről szóló jogszabály aláírásával a parlament fideszes alelnöke megvárta, amíg távozik Sólyom László előző államfő.
Vágólapra másolva!

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke pénteken aláírta és átküldte a köztársasági elnöknek a parlament július 22-ei ülésén elfogadott törvényeket. Így a jogszabályokról már az új államfő, Schmitt Pál dönt, aki pénteken foglalja el a hivatalát.

A parlament nyári rendkívüli ülésszakának utolsó napján fogadtak el több jelentős törvényt is, például a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot, valamint a a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását is.

Schiffer András, az LMP-frakcióvezető a július 22-i ülés végén külön kérte, hogy minden akkor elfogadott törvény esetében kérjék a 8 napon belüli kihirdetést, hogy azokat ne az akkor még házelnök, de augusztus 6-tól köztársasági elnök Schmitt küldje saját magának. Az ülésen elnöklő Lezsák elhárította a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy a házelnök joga eldönteni, mikor küldi meg az államfőnek a törvényeket. A házszabály szerint a házelnöknek 15 napja van aláírni és az államfőhöz küldeni a törvényeket. A július 22-én elfogadott törvények esetében épp augusztus 6-án járt le ez a határidő.

Az aláírás időpontjának azért lehet jelentősége, mert augusztus 5-ig még Sólyom László volt a köztársasági elnök és - mint erre az [origo] forrásai is utaltak a médiatörvénnyel kapcsolatban - a Fidesz attól tartott, hogy a távozó államfő az Alkotmánybírósághoz küld egyes törvényeket, esetleg megfontolásra visszaküldi azokat a parlamentnek (ezt ebben a ciklusban már kétszer megtette), így azok csak jelentős késéssel és módosításokkal léphetnek hatályba.