Péntektől Kövér László a parlament elnöke

Vágólapra másolva!
A májusban felállt új parlament második házelnöke, Kövér László Schmitt Pált váltja a poszton, aki ugyancsak a mai naptól tölti be az államfői tisztséget. Kövér korábban azért bírálta a saját pártját, mert szerinte találhatott volna Schmitt Pálnál alkalmasabb jelöltet az államfői posztra. 
Vágólapra másolva!

Kövér Lászlót, a Fidesz országos választmányának elnökét a parlament nyári rendkívüli ülésszakának utolsó napján, július 22-én választotta meg az Országgyűlés az új házelnöknek. Az MTI úgy tudja, az átadás-átvétel már folyamatban van.

Június végén a Fidesz vezetőségében még kérdéses volt, hogy a Kövér László, a párt országos választmányi elnöke váltja-e Schmitt Pált. Sajtóinformációk szerint ugyanis Schmitt Pál köztársasági elnöki jelölése miatt vita alakult ki Orbán Viktor kormányfő és Kövér László között. A Népszabadság szerint Kövér Áder János, EP-képviselőt javasolta államfőnek.

A fideszes politikus a Heti Válasznak július végén adott interjújában azt mondta, van alapja azoknak a találgatásoknak, amelyek szerint nem támogatta Schmitt államfővé jelölését. Ezzel - mondta - "az ellen dolgoztam, hogy házelnök legyek".

"Ez nem jelenti azt, hogy Schmitt Pált ne tartanám alkalmasnak a köztársasági elnöki tisztségre. Annak tartom, de vannak, akiket alkalmasabbnak tartottam volna" - fogalmazott. Kövér szerint ő nem volt "tartalékos házelnök" Schmitt államfővé választása előtt, mert több lehetőség is szóba jött, köztük az is, hogy rögtön házelnök lesz, de "a Fideszben nem úgy kerül valaki pozícióba, hogy jelentkezik".