Kivizsgálja az MDF elnöksége a nagykanizsai MSZP-s szövetséget

Vágólapra másolva!
Az MDF országos elnöksége nem tudott arról, hogy a nagykanazsiai szervezet választéási megállapodást kötött az MSZP-vel és az MSZDP-vel. A pártvezetés kivizsgélja, hogy mi történt, illetve szólnak-e érvek az együttműködés mellett. Közben Kőbányán is hasonló szövetség jött létre az MSZP és az MDF közt.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indít a Magyar Demokrata Fórum elnöksége, mert nem tudott arról, hogy a párt helyi szervezete Nagykanizsán választási együttműködést kötött az MSZP-vel és az MSZDP-vel - közölte pénteken Horváth István Attila, a párt elnökhelyettese. Horváth úgy fogalmaz: a párt országos elnöksége az önkormányzati választásokat alapvetően helyi ügyként kezeli, ezért az elmúlt húsz évben "sokféle koalíció jött létre és esett szét" az ország különböző településein. Az MDF nagykanizsai szervezete által tervezett választási együttműködésről azonban "a párt elnöksége nem tudott, nem tárgyalta, így jóvá sem hagyhatta".

Az elnökhelyettese szerint "a tervezett nagykanizsai együttműködés szöges ellentétben áll az országos gyűlés által meghatározott stratégiával", ezért az elnökség vizsgálatot indít, hogy "kiderítse, mi történt Nagykanizsán, milyen érvek szóltak az együttműködés mellett". A párt elnöksége a vizsgálat eredménye alapján teszi meg a szükséges intézkedéseket, ugyanakkor az alapszervezeteket továbbra is az önálló indulásra vagy a civil szervezetekkel történő összefogásra buzdítja.

Nagykanizsán csütörtökön jelentették be az MSZP, az MSZDP és az MDF városi vezetői a választási eredmények kihirdetéséig tartó együttműködést. Eszerint a tizenkét választókörzetben hét jelöltet az MSZP, hármat az MSZDP, kettőt az MDF jelöl, de mindannyian a három párt közös támogatottjaként szerepelnek majd az őszi önkormányzati választásokon. Polgármesternek Károlyi Attila ügyvédet, MSZP-s önkormányzati képviselőt jelölik.

Hasonló együttműködést jelentett be pénteken az MDF és az MSZP kőbányai szervezete. A két párt közös polgármester-jelöltje Élő Norbert, az MSZP kőbányai szervezetének elnöke. Az MDF és az MSZP Kőbányán közösen indít egyéni képviselőjelölteket, illetve a választási programjukat is összehangolták (erről itt olvashat).