Feljelentette Biszku Bélát egy jobbikos képviselő

Vágólapra másolva!
A kommunista rendszer bűneinek tagadása miatt jelentette fel Biszku Béla egykori belügyminsiztert Szilágyi György jobbikos képviselő. A rendszerváltás óta visszavonultan élő Biszku a Duna TV-nek adott interjújában egyebek mellett azt mondta, hogy szerint 1956 nem volt forradalom.
Vágólapra másolva!

Feljelentette az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) Biszku Béla egykori belügyminisztert Szilágyi György, a Jobbik parlamenti képviselője. Biszku az 1956-os forradalom utáni megtorlások idején volt belügyminiszter, de a feljelentés alapja nem ez, hanem a Duna TV-nek szerdán adott interjúja, amelyben az állampárti politikus kitartott amellett, hogy 1956-ban ellenforradalom volt.

Szilágyi György szerint Biszku szavai kimerítik a Büntető törvénykönyv július végén hatályba lépett módosításában foglaltakat, amely szerint nem csak a nemzetiszocializmus, hanem a kommunizmus idején elkövetett bűntettek nyilvánosság előtti tagadása és kisebbítése is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Szilágyi értelmezése szerint Biszku az interjúban tagadta, hogy bármilyen bűncselekmény történt volna az 1956 utáni években, ezért írt feljelentést, Hatala József országos rendőr-főkapitánynak címezve.

Szilágyi azt mondta: eddig elmaradt a szembenézés a múlttal, és az elszámoltatás az olyan emberekkel szemben, amilyen Biszku Béla is. A Jobbik javasolni fogja, hogy hozzanak létre parlamenti bizottságot, amelybe minden frakció delegálna egy-egy történészt, és megvitatná a múlt rendszerben történteket. A Jobbik azt is szeretné, hogy vizsgálják meg, milyen állami juttatásai voltak és vannak Biszkunak, amelyekre esetleg méltatlan lenne. Szilágyi szerint akár a törvényi minimumra (28500 forintra) is leszállítható lenne Biszku nyugdíja.

Az 1989 óta visszavonultan élő korábbi politikus a rendszerváltás óta senkinek nem nyilatkozott, a Mandiner.hu két újságírója, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina azonban álnéven rávette az idén 90 éves férfit, hogy beszéljen az 1956-os eseményekről. Így készült el az idén júniusban bemutatott dokumentumfilm az interjúkból, Biszku félrevezetésével.

Biszku tiltakozott a film levetítése ellen, és azt kérte, hogy az őt becsapó újságírók küldjék vissza neki a róla készített felvételeket. Az újságírók azonban azt állították, hogy írásos nyilatkozatuk van Biszkutól, amelyben a politikus hozzájárult a nyilatkozatok felhasználásához, ezért nem álltak el a film vetítésétől. Korábban Biszku Béla lányai is letiltották a filmet, ők azonban a rendezők szerint később megnézték azt, és áldásukat adták a vetítésre. A filmet korábban az [origo] is megtekintette, a róla készült összefoglalónkat itt találja.